IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин очаква Си Дзинпин в Москва през пролетта и поиска засилване на военното сътрудничество с Китай

Китайският президент възприе по-сдържан тон и не спомена визита в Русия догодина

17:30 | 30.12.22 г.
Владимир Путин проведе среща с китайския си колега Си Дзинпин чрез видеоконферентна връзка в Кремъл. Снимка: EPA/БГНЕС
Владимир Путин проведе среща с китайския си колега Си Дзинпин чрез видеоконферентна връзка в Кремъл. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в петък (30 декември), че очаква китайският президент Си Дзинпин да направи държавно посещение в началото на следващата година в публична проява на солидарност от Пекин на фона на буксуващото нашествие на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

В дълго встъпление в рамките на видеоконферентен разговор между двамата лидери, излъчван по държавната телевизия, Путин заяви още, че цели да засили военното сътрудничество с Китай.

Изказването на Путин продължи осем минути, като в него той очерта рязкото скъсване на Русия със западните сили, които я изолираха икономически и политически заради действията ѝ в Украйна и дадоха на Киев оръжия, и обръщането ѝ към растящото влияние в света на дългогодишния конкурент Китай.

„Очакваме Ви, драги господин председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва“, каза Путин на Си. „Това ще покаже на целия свят силата на руско-китайските връзки по ключови теми“, допълни той.

Изказването на Путин контрастираше на далеч по-краткото изявление на Си, който не спомена визита в Москва според официалния превод на руски език.

Двамата държавници подписаха „неограничено“ стратегическо партньорство през февруари, породено от споделеното недоверие към Запада. Това се случи няколко дни преди Русия да изпрати въоръжените си сили в Украйна за своята т.нар. „специална военна операция“.

В петък Путин заяви пред Си: „Вие и аз споделяме еднакви възгледи за причините, хода и логиката на течащата трансформация на световния геополитически пейзаж на фона на безпрецедентен натиск и провокации от Запада“.

След като европейските страни прекъснаха връзките си с Русия заради нашествието, Москва изпревари Саудитска Арабия като водещ доставчик на суров петрол на Китай, отбелязва Ройтерс.

В петък руското министерство на финансите удвои максималния възможен дял на китайския юан в Националния си суверенен фонд до 60% в рамките на усилията на Москва да прекрати зависимостта си от „неприятелски“ страни, включително САЩ, страните членки на ЕС, Великобритания и Япония.

Освен това Москва публично подкрепи позицията на Си за Тайван и обвини Запада в опит да предизвика конфликт заради статута на самоуправляващия се остров, който Китай счита за своя територия.

На моменти обаче Си възприемаше хладна позиция за нашествието на Русия в Украйна. Китай се въздържа от осъждане и вместо това подчерта необходимостта от мир, но Путин публично призна през септември, че китайският му колега има „притеснения“ заради действията на Русия.

Макар че Си нарече Путин „скъп приятел“, встъпителното му изказване, чиято продължителност беше около една четвърт от изказването на руския президент, беше с много по-сдържан тон.Той обаче заяви, че Китай е готов да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на „трудната“ по думите му ситуация в света като цяло.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още не е определена дата за посещението на Си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още