IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателити разкриват: руснаците укрепват позициите си край Бахмут 

Белият дом уверява, че американската финансова помощ за Украйна не е в опасност заради сделката на Кевин Маккарти с хардлайнерите на републиканците

06:51 | 10.01.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Maxar Technologies
Снимка: Maxar Technologies

Битката за Бахмут продължава вече почти половин година: от август насам руската военна машина се опитва с всички сили да пробие украинските линии там. Руснаците - редовни военни и наемници от милицията на „Вагнер“ - обстрелват града и околностите му с всякакви оръдия. Украинските защитници отвръщат на огъня от закрити позиции. Засега те успяват да удържат града срещу настъплението на руското превъзходство.

Битката за Бахмут отдавна надхвърли чисто военното значение на града: Бахмут се е превърнал в символ на волята за съпротива на украинците. Руската армия изглежда е твърдо решена да завладее селището и атакува непрестанно: На моменти градът, който някога бе имал 70 000 жители, е единственото място по протежение на дългата около 1000 км фронтова линия, където руските войски все още са в настъпление, предава N-tv. 

Надеждната информация за ситуацията на фронта е рядкост: генералният щаб в Киев обикновено не дава информация от съображения за военна тайна. Наблюдателите на терен трябва да внимават да не публикуват никаква информация за украинските позиции, която може да бъде локализирана. От руска страна в мъглата от спекулации, твърдения и държавна пропаганда рядко се намират конкретни доказателства.

В тази ситуация спътниковите изображения могат да предоставят независим поглед отгоре. Въпреки това не са налични полезни изображения на ситуацията във военните зони. Седмици наред регионът беше покрит с плътна пелена от облаци. Малко след началото на годината обаче времето временно се оправя: Оптичните сензори на търговските спътници за наблюдение на Земята са в състояние да използват пролуките в облаците и да предоставят изображения с висока резолюция.

Най-новите изображения от космоса дават рядък поглед върху събитията на земята. Снимките от американския доставчик Maxar датират от 4 януари 2023 г. Снимките показват степента на разрушенията в и около Бахмут. Въз основа на улиците, течението на реката и отделни забележителни сгради показаните местоположения могат да бъдат съотнесени към точки на картата и сравнени с по-стари изображения от същия източник.

Междувременно сателитните изображения разкриват улики за досегашни тайни съображения от руска страна. Кадрите на Maxar показват забележими земни съоръжения на поне три места източно и югоизточно от Бахмут. Руските сили са издигнали сложни заграждения по пътищата, водещи към Попасна и Луганск. Очевидно те са част от по-голяма мрежа от нови руски отбранителни линии.

Съоръженията, които се виждат на сателитните снимки, се състоят предимно от два двойни реда бетонни препятствия, наподобяващи гърбици, така наречените „драконови зъби". Те могат да бъдат разпознати на снимките от космоса като успоредни пунктирани линии. Подобни линии вече бяха издигнати от наемниците на „Вагнер“ в Луганска област в началото на есента.

„Драконовите зъби“ обикновено се използват като препятствия за танкове; във всеки случай именно за това са измислени през 30-те години на миналия век бетонните блокове с височина около един метър: препятствията имат за цел да спрат атакуващите формирования и по-специално да насочат танковете към подготвени минни полета или към огневите зони на маскирани оръдия. Такива заграждения обикновено се изграждат заедно с окопи, бункери и командни пунктове. На снимките от Maxar наистина се виждат окопи и оръдейни площадки. 

Каква цел преследват руските военни плановици с тези съоръжения? Линиите за отбрана се простират на километри в провинцията около села, котловини и промишлени предприятия. Строежът отнема огромно количество време, материали и работна ръка. Новите руски отбранителни линии край Бахмут трябва да са били изградени между началото на декември и началото на януари. 

Подготовка за дълга война

Защо руската армия отделя оскъдни ресурси за укрепване на терена зад собствените си линии за нападение? Мистериозните руски инсталации се строят далеч от основната бойна линия. Окопите и укрепленията дълбоко в контролирания от руснаците хинтерланд нямат никаква видима полза за руската главна атака на Бахмут. От есента хребетите на изток от града са твърдо в руски ръце. Украинците трябваше да отстъпят в последните сражения, които доведоха до тежки загуби. Засега няма признаци за украинска офанзива край града.

Дали командирите в щаба на руската армия знаят повече за ситуацията на фронта и затова очакват скоро успешна украинска контраатака? Идентифицираните позиции се намират на разстояние до 16 километра от покрайнините на селището. Оценка на контрола на терена в Украйна. Графика: Bloomberg Оценка на контрола на терена в Украйна. Графика: Bloomberg

Изграждането на отбранителни линии в тила на собствената офанзива най-малкото не свидетелства за оперативна увереност. Дали армията на Путин е изчерпала силите си след месеци на безплодни атаки срещу Бахмут? Поне едно нещо е сигурно: руската страна се подготвя за продължителни боеве при града. 

САЩ с поредни обвинения срещу Иран

Възможно е Иран да допринася за извършването на военни престъпления в Украйна като предоставя дронове на Русия, заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Bloomberg.

„С техните оръжия са убивани цивилни в Украйна и се правят опити да бъдат потопени градове в студ и мрак, което, от наша гледна точка, поставя Иран в позиция, от която той потенциално може да допринася за извършването на широкомащабни военни престъпления", заяви Съливан пред репортери.

САЩ наложиха санкции на компании и лица, които обвиниха, че произвеждат или прехвърлят ирански дронове, които Русия използва, за да атакува цивилна инфраструктура в Украйна, припомня агенцията. Съливан, който придружава президента на САЩ Джо Байдън на неговото посещение в Мексико, каза още, че ще обсъди заплахите от страна на Иран с новото правителство на Израел. "Ще преодолеем различията, които имаме по отношение на тактиката", добави той. Съливан потвърди, че ще посети Израел, но не каза кога точно ще се случи това.

Вашингтон: Помощта за Украйна не е в опасност 

Съветникът по националната сигурност на САЩ Съливан заяви, че новата помощ за Украйна в размер на 47 млрд. долара, одобрена в законопроекта за финансиране на правителството на обща стойност 1,7 трилиона долара миналия месец, няма да бъде изложена на риск. Коментарите му последваха сделката, сключена от новия лидер на Камарата на представителите Кевин Маккарти с хардлайнерите на републиканците за ограничаване на разходите до 2024 г. в ход, който потенциално може да включва усилия за намаляване на разходите за отбрана.

Обединеното кралство обмисля да изпрати бойни танкове в Украйна 

Великобритания може да изпрати бойни танкове за нападната страна. Ако се осъществи, този ход ще бъде първият път, в който западна държава предоставя на Украйна модерни бойни танкове за борба с руските сили. Не е взето окончателно решение, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Нито един от тях не е пожелал да бъде идентифициран поради деликатността на дискусиите.

Според уебсайта на Министерството на отбраната на Обединеното кралство Challenger 2 е основен боен танк, предназначен да унищожава други танкове.
Британският танк Challenger 2. Снимка: Bloomberg LP Британският танк Challenger 2. Снимка: Bloomberg LP
Естония изпреварва ЕС с плановете си за изземване на руски активи 

Естония планира да въведе правен план за конфискуване на руски активи този месец, тъй като балтийската страна напредва в опита си да предостави на Украйна средства, замразени по силата на санкциите на Европейския съюз. 

Правната рамка ще бъде представена до края на януари, докато Европейската комисия разработва споразумение за целия блок, за да управлява 300 млрд. евро (322 млрд. долара) в резервите на руските централни банки и още милиарди под формата на замразените активи на санкционирани руски физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Подготовка за дълга война, кайш? А #КОЙ ще доставя железата и човечетата за тях? От началото на СВО са унищожени 370 самолета, 200 въртолета, 2866 БПЛА, 400 ЗРК, 7465 танкове и друга бронирана техника, 975 РСЗО, 3802 оръдия и миномети, 7992 спец. автомобилна военна техника. Според американски експерти загубите са над 403 хиляди.=== https://photo.iarex.ru/insimgs/202302/2d7d65dbd14b.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Какво толкова странно? Там ще си изграждат казарми, складове и съоръжения за хеликоптери и танковете. Ще позиционират и 100-200 хил. армия. В полето без ограда ли да настанят армията? По нашата граница да не би да няма огради и ограждения. Едно време по границата с Турция как е било - червен килим за посрещането на турците :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: Ameba007 и *** каза същото... в друг контекст обаче :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Вие тримата с Търчилъжи и Пурко сте като патрони в автомат Калашников, поставен на автоматична стрелба - иска много упражнения и ловкост, за да пуснеш по-малко от три изстрела с едно натискане на спусъка. И вие така - г-н Попов натиска спусъка и вие тримцата задължително изтраквате три коментара в ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
не случайно се окопават на разстояние от фронта... скоро ще им е нужно! :):) Свърши тая работа с превземането на територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Беше очаквано, че РФ няма да спре докато не падне Бахмут. Победа там ще се върти поне месец по медиите и ще даде време завършването на новата мобилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
Втората най-могъща копае окопи в добрите стари традиции на ВСВ ... :))) ... дали ще им помогне ?! Предстои да разберем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още