IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега самият началник на Генералния щаб командва руските войски в Украйна

Твърденията за завладяването на Соледар са руска пропаганда, твърди Володимир Зеленски

06:39 | 12.01.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу (вляво) и Герасимов. Снимка:  EPA/GAVRIIL GRIGOROV
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу (вляво) и Герасимов. Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV

Силите на Русия, които нахлуха в Украйна, сега се ръководят от самия началник на Генералния щаб Валерий Герасимов. Това става ясно от изявление на руското министерство на отбраната от сряда вечерта. Министър Сергей Шойгу е назначил Герасимов на позицията. Според изявлението 67-годишният Герасимов ще запази поста си на началник на Генералния щаб, който заема повече от десет години. Сергей Суровикин, който беше назначен за командир на силите за нахлуване едва през октомври, сега е един от тримата заместници на Герасимов.

Министерството на отбраната представи кадровите решения като „повишаване на нивото на командване на специалната военна операция", както Русия нарича войната. Това „повишение“ от своя страна е свързано с „разширяването на мащаба на задачите, които трябва да бъдат решени в рамките на неговото изпълнение". Освен това е „необходимо да се организира по-тясно сътрудничество между разновидностите и видовете войски на въоръжените сили", както и да се „подобри качеството" на ефективността на ръководството на нахлуващите сили.

Москва държи на познати кадри

Първият им командир, чието назначение изобщо беше оповестено, беше Суровикин. Под негово ръководство Русия започна системни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Освен това Суровикин взе решение за оттегляне от Херсон, след като президентът Владимир Путин току-що е анексирал южната украинска територия. Това засили подозренията, че Путин се опитва да създаде „изкупителна жертва" за военните неуспехи.

Началникът на Генералния щаб Герасимов, както и министър Шойгу, е сред военните лидери, остро критикувани от подстрекаващите към война блогъри и известни личности като лидера на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин и чеченския лидер Рамзан Кадиров. Слуховете, че Герасимов дори е бил уволнен от поста началник на щаба, не се потвърдиха. Неотдавна беше съобщено, че друг генерал, участвал в Украйна - а именно в неуспешния щурм на Киев и в Донбас - и критикуван от същите среди, Александър Лапин, е назначен за началник на щаба на руските пехотни войски. Впоследствие руските медии съобщиха, че Лапин е освободен от поста си на ръководител на част от силите за нахлуване.

Официално това не бе потвърдено, както и съобщението за предполагаемото ново назначение на Лапин. Кадровите решения на Москва обаче винаги показват, че познатите кадри се запазват. Ако някой бъде уволнен, това би означавало да се признаят грешки, което би се отразило зле на ръководството.

Зеленски: Обявеното от Русия превземане на Соледар е пропаганда

Според украинския президент Володимир Зеленски превземането на силно оспорвания източен украински град Соледар, обявено от руската страна, е пропагандна маневра. „Фронтът в Донецка област се държи", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в сряда вечерта. „Сраженията продължават и ние правим всичко възможно, за да укрепим украинската отбрана“. 

„Сега терористичната държава и нейните пропагандисти се опитват да внушат, че част от нашия град Соледар - град, който е почти напълно разрушен от нашествениците - е някаква собственост на Русия", каза Зеленски. С тези твърдения за предполагаеми успехи Русия се опитва да заблуди населението си и да „подкрепи мобилизацията". Нещо повече, на „поддръжниците на агресията" трябваше да се даде допълнителна надежда, казва украинският президент. 

Украинският генерален щаб също опроверга руските съобщения за пленяването на Соледар. „Сраженията продължават", се казва в изявлението.

Във вторник ръководителят на руските наемнически сили „Вагнер" Пригожин заяви, че малкият град в Донецка област е почти превзет и че около 500 украински войници са попаднали в капан. Руското военно ръководство запази мълчание по въпроса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който говори пред агенция „Интерфакс“, спомена само за „положителна динамика в напредването".

От края на февруари 2022 г. Украйна се защитава от руската агресия. Наскоро войските на Москва са постигнали териториални успехи в Соледар и съседния Бахмут. Двата града са стратегически важни, тъй като са част от украинската отбранителна стена пред агломерацията между Словянск и Краматорск.

Зеленски е доволен от предложенията за Leopard

Зеленски приветства инициативата на Полша да предостави на страната му основни бойни танкове Leopard. „Много благодаря на президента Дуда, на полското правителство и на всички наши полски приятели", заяви Зеленски във видеообръщението си за резултатите от срещата си с полския си колега Анджей Дуда и литовския лидер Гитанас Науседа в Лвов. Произведените на Запад танкове са „дело на цялата ни антивоенна коалиция и ново ниво на нашия потенциал". Така изглеждат обещаните от Полша танкове Leopard. Снимка: EPA/VLADIMIR PRYCEK Така изглеждат обещаните от Полша танкове Leopard. Снимка: EPA/VLADIMIR PRYCEK

След срещата Дуда заяви, че страната му е взела решение да предостави на украинците бойни танкове Leopard за една рота в рамките на коалиция със съюзниците. В Полша, както и в Германия, една рота Leopard обикновено е оборудвана с 14 бойни танка. Дуда каза още, че предпоставката е, от една страна, „цяла поредица от формални изисквания и одобрения". От друга страна, Полша иска да бъде създадена международна коалиция за тази цел, в която други държави също да предоставят бойни танкове. От своя страна Науседа е заявил, че Литва иска да достави на Украйна повече противовъздушни оръжия.

Медведев: Западните танкове скоро ще се превърнат в ръждясал скрап

Според бившия руски президент Дмитрий Медведев западните танкове в Украйна скоро ще се превърнат в „ръждясал скрап". Бойните машини няма да спасят разпадащата се „изкуствена държава" Украйна, коментира заместник-председателят на руския Съвет за национална сигурност. По време на срещата в Лвов, който според Медведев скоро ще се върне към Полша, са били „предложени" танкове като Leopard, модернизирани Т-72 и дори британски танкове, каза той. „Но цялото това желязо със сигурност ще се превърне в ръждясал скрап не след дълго", каза Медведев.

По време на мандата си като президент на Русия Медведев бе смятан за умерен политик. От началото на руската агресивна война в Украйна обаче той се опитва да се отличи с крайни позиции.

Естония експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство

Естония обяви , че експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство, за да "постигне паритет" в броя на дипломатическия персонал на двете страни съответно в Талин и Москва. "Няма оправдание за сегашния размер на състава на руското посолство", посочи в изявление естонският външен министър Урмас Рейнсалу, цитиран от БТА. 

Броят на служителите в посолствата на Русия и Естония занапред ще бъде равен, уточни министерството.

По този начин дипломатическото представителство на Русия в Талин ще бъде намалено до осем дипломати и 15 души административен, технически и помощен персонал. Експулсираните ще трябва да напуснат Естония до края на месеца.

През април миналата година Русия нареди затварянето на естонските консулства в Санкт Петербург и Псков и обяви техния персонал за "персона нон грата".

Москва взе това решение, след като трите балтийски страни - Естония, Латвия и Литва - изгониха руски дипломати след началото на руската инвазия в Украйна.

За нас отдавна не е тайна, че Естония е една от най-враждебните към Русия държави. Русофобията е издигната там в ранг на държавна политика.
Мария Захарова
говорител на руското външно министерство

Естонските власти трябва да осъзнаят, че искането им за намаляване на броя на дипломатите и техническите работници в руското посолство в Талин няма да остане без отговор. Това се казва в разпространен днес коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от ТАСС.

"За нас отдавна не е тайна, че Естония е една от най-враждебните към Русия държави. Русофобията е издигната там в ранг на държавна политика", каза Захарова и добави: "Същевременно изглежда им се иска да се харесат на задокеанските си ментори". 

Какво ще бъде важно в четвъртък

След предложението на Полша международната дискусия за доставките на тежки бойни танкове за Украйна със сигурност ще продължи в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Така го играеш като жабата от вица, която се имала за най-умна и най-красива и се подигравала наред на животните, но накрая завършила под куп слонски ллайнна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Добре де, това го разбраха вече и мечките в гората, които спят дълбок зимен сън. Ти друго нищо не си написал в шест коментара до тук под статията. Само в единия от тях си ръснал някакви общи фрази за борба за власт межде милиционери и военни, но до там. Все пак такава промяна в структурата на командването на СВО на Русия в Украйна не е без причина и последствия. Ако имаш, дай нещо по темата, развий си тезата, сподели някаква информация, с каквато разполагаш, някакви твои хипотези?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а твоята реакция е като на полезния *** на Ленин... пак ти прочетох номер 13 и пак ми оправи настроението... не е истина тая земя кви тъъъпаци е родила в твое лице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нищо не си прочел. Твоето четене е като реакцията на куччето на Павлов: виждаш мой коментар - безусловен стимул, последван от отделяне на жлъчен сок и хррачка - безусловен отговор. Писал съм ти, че версията ти за милиционери и военни е от партенкаджийския фолклор на Търчилъжи и съм ти дал пример с такава уж *информация* от партенкаджийски източници, а ти се виж какви ги вършиш. Май вече изграждаш комплекси от мен и блокираш на ниско системно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да, прочетох го и пак ме напуши смях.... наш глууупи, знае какво се е говорило на закрито заседание на СНС на РФ.... аз пък ти казвам че се е говорило как да *** кадиров! и от тогава има слухове че кадира иска да ги оноди тях !... горе долу, това си написал, кашон... неки алабалистики, съчинения и любимото ти... "една жена от опашката за олио, каза"... нима очакваш сериозен коментар на твоите глууупости? ... а ситуацията е чиста класика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами няма как да се дискутира с теб, нали виждаш? Ти не можеш да четеш. Как да стане? Пак прочети #13, но този път бавно и не се занимавай с това Тошо ли съм или Гошо, кашон ли съм или сандък. Този казус не ти е за нивото. Опитай малко самоконтрол, малко самодисциплина - направи го за себе си, подобрявай си комуникативните умения - нали си високоплатен инжИнер,, решаваш телефонни казуси за 4-5 бона. Тренирай тук обноски и можеш да станеш меринджей на група телефонистки за 6-7 бона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Ти верно си Тошо кашона, хахахахаха! Я разкажи повече за последното заседание на СНС на РФ на 21.02.22, очевидно си бил там и знаеш неща от кухнята, ахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нещо си чел, нещо си чул, но на твоето ниво това предизвиква само образуване на газове. Има разни апокрифни версии, но те нямат нищо общо с борба на милиционери с военни. Едната е, че това е жълт картон на Путин към Герасимов, а от там - и за Шойгу. На последното закрито заседание на СНС на РФ на 21.02.22, Герасимов е бил против такава военна операция. Оттогава има слухове, че Путин не му вярва и даже го подозира в саботаж. Но това са партенки от медии, които са в ресора на Търчилъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Я разкажи за тази борба, че съм я пропуснал. Милиционерите се борят с военните за властта върху войната в Украйна, или върху армията като цяло? Как точно тази борба се вписва в прехвърлянето на цялата отговорност за СВО в Украйна върху Герасимов? Или искаш да кажеш, че ангажирането на шефа на ГЩ на ВС на РФ с прякото командване на СВО няма връзка с нея, а със спор между милиционери и военни кой да командва Путин? И сега, кой взема властта с новите функции на Герасимов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... а реалната причина е че има вътрешна борба за власт между военни и милиционери, самата смяна няма нищооо общо с войната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още