IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обявиха най-големия си пакет военна помощ за Украйна 

Беларуската опозиция се опасява от възможна мобилизация в страната, а Русия е предотвратила нова атака с дрон в Крим

08:05 | 07.01.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ обявиха най-големия си пакет военна помощ за Украйна на стойност три милиарда долара. Пакетът, който включва 50 бойни машини на пехотата Bradley и десетки други бронирани машини, ще позволи на Украйна да „напредне и да си възвърне терена", заяви пред репортери в петък заместник-министърът на отбраната на САЩ Лора Купър.

Това е „най-големият пакет, за който сме поели ангажимент до момента", заяви Купър. По-специално бойните машини на пехотата Bradley, които ще бъдат снабдени с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 боеприпаса за автоматичните им оръдия, се считат за важни от военна гледна точка. Машините ще засилят още повече „способността на Украйна да провежда сложни маневри", обясни Купър, която отговаря за Русия и Украйна в Пентагона.

Това е особено вярно за южната и източната част на страната - и при почти всички метеорологични условия и терени, казва тя. САЩ обявиха доставката на бойните машини на пехотата Bradley от Вашингтон и на бойните машини на пехотата Marder от Берлин едновременно с Германия в четвъртък.

Пълният списък на последния пакет с военна помощ за Украйна от САЩ включва:

⚡️ 50 бойни машини на пехотата Bradley с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 патрона с калибър 25 мм;

⚡️100 бронетранспортьора М113;

⚡️ 55 машини MRAP;

⚡️ 138 машини "Хъмви";

⚡️ 18 155-мм самоходни гаубици и 18 камиона за транспорт на муниции;

⚡️ 70 000 155-мм артилерийски снаряда;

⚡️ 500 155-мм снаряда Excalibur;

⚡️ 1200 155-мм снаряди от дистанционни противотанкови минни системи (RAAM);

⚡️ 36 105-мм гаубици и 95 000 105-мм артилерийски снаряда;

⚡️10 000 муниции за 120-мм минохвъргачки;

⚡️Снаряди за HIMARS установки;

⚡️ противовъздушни ракети RIM-7 Sea Sparrow;

⚡️4000 неуправляеми ракети Zuni;

⚡️ около 2000 противотанкови ракети;

⚡️ снайперски пушки, картечници и боеприпаси.

⚡️Отвъд този официален списък представители на украинското правителство казват, че страната продължава да получава военно оборудване, което не е публично обявено.

⚡️САЩ също така са заделили средства да стимулират съюзници от НАТО да изпратят свое оръжие.

Новата помощ е и предвестник на по-широка промяна в стратегията на САЩ и съюзниците им като Германия, която се съгласи на 5 януари да изпрати пехотни машини Marder, и Франция, която също изпраща по-модерни бронирани машини.

Последният пакет на САЩ "е добре съобразен с нуждите на украинските сили в момента", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност. Той заяви, че администрацията се е съгласила да изпрати Bradley в Украйна, защото очаква боевете да се пренесат в откритите земеделски земи на анексирания от Русия регион Донбас. Военна техника за Украйна. Снимка: Bloomberg Военна техника за Украйна. Снимка: Bloomberg

Русия: предотвратено е нападение с дрон срещу Крим

Руската противовъздушна отбрана отново е отблъснала атака с дрон на Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., съобщават от държавната администрация. Безпилотният летателен апарат е бил свален рано сутринта в събота над вълнолом край Севастопол, военноморската база на Черноморския флот на Русия, пише губернаторът на града Михаил Развошев в канала си в Telegram, съобщава държавната агенция ТАСС. Пристанището неколкократно е било обект на атаки от украински дронове, като за последно на 4 януари бяха свалени два дрона.

Беларуската опозиция се притеснява от възможна мобилизация

Сред беларуската опозиция нарастват опасенията за възможна мобилизация в страната в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна. Опозиционният политик Павел Латушка, който живее в изгнание във Варшава, заяви пред Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), че подготовката за такава мобилизация е в напреднала фаза. Беларуският управник Александър Лукашенко трябва само да натисне копчето по заповед от Кремъл, за да започне мобилизация, смята той. Латушка, бивш министър на културата на Беларус, е член на кабинета на опозиционния лидер Светлана Тихановска в изгнание.

Латушка съобщи, позовавайки се на източници в Минск, че почти всички служители на беларуското Министерство на вътрешните работи са били помолени да предадат паспортите си. По думите му тази информация идва от различни градове в страната. „Това означава, че тези хора вече няма да могат да напускат територията на Беларус в случай на мобилизация", каза Латушка. Германските Marder, произвеждани от Rheinmetall. Снимка: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa Германските Marder, произвеждани от Rheinmetall. Снимка: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Лондон настоява за разследване на руските военни престъпления

Лондон желае да даде тласък на разследването на руските военни престъпления в Украйна и свиква международна среща заедно с Нидерландия. Според британското правителство министрите на правосъдието от цял свят ще се срещнат в Лондон през март, за да организират финансова и практическа подкрепа за работата на Международния наказателен съд в Хага.

„Руските сили трябва да знаят, че не могат да действат безнаказано и ние ще подкрепим Украйна, докато не се стигне до справедливост", заяви британският министър на правосъдието Доминик Рааб. Международната общност трябва да окаже силна подкрепа на Световния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат изправени пред правосъдието, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Alex Silver планомерно ли би избират такива глууупаци, или други не идват на кастинга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Лондон настоява за разследване на руските военни престъпления === А защо смятат, че те не са извършвали през годините стотици и хиляди военни престъпления. Те и техните съюзници трябва да бъдат съдени от Трибунал не само за Ирак и Либия. Ама нещо слабо се чува. Избити 2 милиона цивилни заради епруветка с прах за пране. Или за Либия - причинена смърт на 500 хиляди деца, заради спрени лекарства. Мадлин Олбрайт се радваше като дете на този резултат. Такива са нашите "съюзници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Натото фактически е във войната. РФ да не се втелясва, а да започне планомерно отстрелване на ешелоните с натовска техника още на полска територия. Не е лошо да е с тактическо ядрено оръжие. И да промени военната си доктрина за Превантивен Стратегически Ядрен Удар. На война като на война. Лигавенето е противопоказно. Ако на Щатовете им се мре за една Укрия, да продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Бункерният дребничък *** и некадърната банда около него скоро ще започне да разбира как се е чувствало хитлеристкото командване по време на ВСВ, когато на мястото на всеки унищожен от тях танк или самолет или камион ,откъм отвъд океана са пристигали по два...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 13
Solar Power
преди 1 година
До: aldy: Дрогарю само ти още не си разбрал ,че ако руската пендерация продължава с глупостите си ... то тя ще бъде раздробена и части от нея ще влезнат в Китай а други ще останат самостоятелни дръжави. Нещо неясно ? Защо мислиш,че САЩ и Китай не си дават зор а просто изтощават пендерацията :) Ххахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 16
khao
преди 1 година
браво на партньорите, донисете още оръжие... че се задава нова могилизация... късия ще се бие до последния руснак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иванушка от сутринта си с пяна и лъжа на устата... кои самолети и танкове сме нарязали зада влезбем с нато... я сподели, деббиллл лъжлив! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
Ukraine is a corrupt, fucked-up society run by fucked-up people. Ukrainian soldiers kill dudes who surrendered, commit atrocities. Col. Andrew Milburn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 18
aldy
преди 1 година
А РФ отдавна трябваше да прати ядрена честитка на Центъра зад океана, взимащ решения. ТИЯ са участници във войната и не виждам причина да не им събарят АУАКсите и спътниците, които участват пряко или косвено във военните действия. На същото мнение е и Митко Медведев. Подозирам, че той ще е заместникът на Путин. Ако РФ обяви в Доктрината си Превантивен ядрен удар, както това направи Кимчо, янките 100 пъти ще помислят, преди да изпращат някое желязо. А сега знаят, че нищо не ги заплашва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Ем нали са супер-дупер-гига военна ракетно-космическа сила ?! Що да не гръмнат едни тръби на 50-60 метра дълбочина в международни води ?! А в края на турецка пАток и все още действащото трасе през Украйна има рубладжий , докато северните пАтоци отказаха категорично стабилната валюта рубла ... :))) ... Освен това , доколкото ми е известно поради ултра намаленият транзит през Украйна , около 10% от възможностите , самите украинци закриват над 80% от компресорните станции ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още