IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна нареденото от Путин прекратяване на огъня 

Счита се за малко вероятно обаче то да продължи 36 часа, както изисква руският президент

14:05 | 06.01.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Гробове на украински бойци в Буча. Снимка:  EPA/ROMAN PILIPEY
Гробове на украински бойци в Буча. Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Едностранното прекратяване на огъня в Украйна, обявено от лидера на Кремъл Владимир Путин в четвъртък по случай православната Коледа, официално влезе в сила в петък по обяд московско време (11:00 ч. източноевропейско време). Вероятността прекратяването на огъня да продължи 36 часа обаче се смята за малка. Кремъл оправдава прекратяването на огъня с това, че иска да даде възможност на вярващите да участват в църковните служби.

Междувременно заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко заяви, че руските сили са атакували южния украински град Херсон. Според изявлението е имало „най-малко четири експлозии", при които са загинали или са били ранени много хора. Тимошенко не уточни дали нападението е извършено преди или след началото на обявеното от Москва прекратяване на огъня.

Руската страна също съобщава за обстрел от противниковата страна. Представители на руските окупационни сили в Източна Украйна заявиха пред държавната информационна агенция ТАСС малко след влизането в сила на примирието: „Украинските сили обстрелваха Донецк от артилерийски оръжия точно в 12 ч. на обяд, когато влезе в сила примирието“. Все още не е ясно как руската страна е реагирала на предполагаемия обстрел.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски определи руското съобщение за прекратяване на огъня като „извинение", целящо „най-малкото да спре настъплението на нашите войски в Донбас и да достави оборудване и боеприпаси, както и да приближи хората до нашите позиции". Преди това Киев отхвърли призива за прекратяване на огъня. Според Украйна мир може да има само след изтеглянето на руските войски от Украйна.

В същото време назначените от Москва политици в окупираните територии на Украйна също дадоха да се разбере, че са готови да стрелят, ако се наложи. Според тях заповедта на Путин се отнася само до агресивни действия от руска страна. „Това не означава, че няма да отговорим на провокациите на врага! Нито пък ще дадем на врага някакъв шанс да подобри позициите си на фронтовата линия през тези празнични часове", написа в своя канал в Telegram назначеният от Москва губернатор на Донецк Денис Пушилин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторът най вероятно вече нито едно село няма да падне... свърши тая работа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 аз ги броя.. остават около 6000. бързо ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Въх, не думай! И сега - Кумове или Сватове? А броиш ли до 30,000?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Започна с офанзива в Соледар, който най-вероятно ще падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още