IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отхвърли призива на Путин за примирие*

По-рано руският президент предложи прекратяване на огъня от обяд в петък до 24 ч. на 7 януари

21:18 | 05.01.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна отхвърли съобщението на руския президент Владимир Путин в четвъртък за 36-часово прекратяване на огъня по повод православната Коледа, като заяви, че няма да има примирие, докато Русия не изтегли силите си от окупираните територии, предава Ройтерс.

Призивът на Русия за спиране на огъня беше отправен, когато Вашингтон обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който за първи път включва бойни машини на пехотата "Брадли". Това е пробив за Киев, който от месеци призовава Запада да осигури бронетранспортьори за прогонване на руските сили от украинска територия. 

Американски представители съобщиха, че помощта на стойност 2,8 млрд. долара ще включва около 50 машини "Брадли". В координирани съобщения Германия също обяви в четвъртък, че изпраща бойни машини "Мардер", а Франция заяви в сряда, че ще предостави бронирани бойни машини AMX-10 RC.

По-рано днес Кремъл съобщи, че Путин е наредил прекратяване на огъня от обяд в петък след призив за коледно примирие на главата на Руската православна църква патриарх Кирил.

„Съобразявайки се с призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, инструктирах министъра на отбраната на Руската федерация да въведе режим на примирие по цялата контактна линия на страните в Украйна от 12 ч на 6 януари до 24 ч. на 7 януари 2023 г.“, отбеляза Путин в заповедта.

„Предвид факта, че голям брой граждани, които изповядват православното християнство, живеят в районите на враждебни действия, призоваваме украинската страна да обяви примирие и да им позволи да присъстват на службите на Бъдни вечер и Рождество Христово“, допълни руският президент.

Но съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Twitter, че Русия „трябва да напусне окупираните територии, само тогава ще има „временно спиране на огъня“. Запазете лицемерието за себе си“.

В отговор на въпрос за предложението на руския президент за примирие американският му колега Джо Байдън зяви, че според него Путин цели "да си поеме глътка въздух". 

"Не съм склонен да отговоря на нищо, което казва Путин. Намирам за интересно, че той е готов да бомбардира болници, детски градини и църкви... на 25 декември и на Нова година", заяви Байдън пред репортери в Белия дом. Русия отрича да напада цивилни.

По-рано Подоляк отхвърли призива на Кирил за примирие, като го нарече „циничен капан и елемент на пропаганда“. Той определи Руската православна църква, която подкрепи нашествието на Русия като „пропагандист на войната“.

Преди това Украйна заяви, че руският призив за прекратяване на огъня ще бъде опит на Москва да осигури известен отдих за войските си, които Украйна се опитва да прогони от завзетите територии след нашествието през февруари м. г.

Призивът на Путин за спиране на огъня изглежда не се приема и от поддръжниците на Русия. Денис Пушилин, назначеният от Русия лидер на Донецка област в Украйна, където се водят най-тежките боеве, написа в Телеграм: "И дума не може да става за примирие!". 

Той допълни, че заповедта на Путин предвиждала само спиране на офанзивните операции. "Това не означава, че няма да реагираме на провокации от врага. Или ще дадем шанс на врага в празничните дни да подобри позициите си на контактната линия", заяви още Пушилин. 

Руската православна църква чества Коледа на 7 януари. Украинската православна църква отхвърля властта на московския патриарх и много вярващи украинци промениха календара си, за да честват Коледа на 25 декември като на Запад.

По-рано в четвъртък Русия и Украйна дадоха да се разбере, че скоро няма да има мирни преговори между тях, като на практика отхвърлиха предложението за посредничество на турския президент Реджеп Ердоган, който говори поотделно с Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

Кремъл съобщи, че Путин е уведомил Ердоган, че Москва е готова за разговори, но само при условие, че Украйна „се съобрази с новите териториални реалности“, т.е. Киев да признае анексираната от Москва украинска територия.

Подоляк нарече това искане „напълно неприемливо“.

Десет месеца след като Путин нареди нашествието в съседната си страна и завзе части от украинската територия, Русия и Украйна влязоха в новата година с втвърдени дипломатически позиции.

След големи победи на бойното поле през второто полугодие Киев е все по-уверен, че може да прогони руските нашественици от още свои територии.

Путин от негова страна не проявява готовност да обсъжда отказ от териториалните му завоевания въпреки нарастващите загуби сред войските му, след като нареди първа мобилизация на запасняци след Втората световна война.

Турското президентство съобщи, че Ердоган, който действаше като посредник в миналото, е уведомил Путин в четвъртък, че е необходимо прекратяване на огъня за спиране на конфликта и е съобщил пред Зеленски, че Турция е готова да влезе в ролята на медиатор за постигане на окончателен мир.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още