IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се е отказала от атаката над Бахмут

Според украински офицери съпротивата е принудила Москва да смекчи атаката си срещу източния град и да се пренасочи към околните райони

12:10 | 05.01.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ALESSANDRO GUERRA
Снимка: EPA/ALESSANDRO GUERRA

Украински командири твърдят, че руските войски са смекчили атаката си срещу източния украински град Бахмут, тъй като силната съпротива принуждава руските части да прехвърлят част от огневата си мощ към околните райони.

Някои украински офицери и британското военно разузнаване твърдят, че Русия вече не нанася удари по Бахмут - град, който е от изключителна важност и за двете страни - със същата жестокост, както миналия месец. Украинските командири твърдят, че вместо това Русия е пренасочила бронирани машини и артилерийски огън към близкия град Соледар, пише The Wall Street Journal. 

Бахмут и Соледар са част от един и същи фронт, а боевете и преди са се водили около двата града. Успокояването на сблъсъците в единия район не означава, че руснаците са се отказали напълно от превземането на Бахмут, а по-скоро показва, че съпротивата на Украйна е наложила преосмисляне.

Няколко украински офицери смятат, че Русия, поне засега, е пренасочила огъня от Бахмут, след като месеци наред се е борила да превземе града. Вместо това Русия може да се опита да изпита украинската отбрана около Соледар и да извоюва победа там, казват те.

От есента насам Бахмут и околностите му се превърнаха в една от най-оспорваните фронтови линии в цялата война, като и двете страни насочиха огромни количества войски и техника към фронта.

Най-високопоставеният военен командир на Украйна Валерий Залужний заяви късно във вторник, че боевете в района на Бахмут са най-сложната ситуация, пред която са изправени неговите сили.

Макар да няма голямо стратегическо значение, Бахмут придоби голямо значение за „Вагнер“, руските паравоенни сили, които се опитват да щурмуват града, както и за генерал Сергей Суровикин, който през октомври беше назначен за военен командир на Русия в Украйна. Руските и украинските сили се сражават за Бахмут, град с население от 70 000 души, от около шест месеца.

Превземането на Бахмут би имало голямо психологическо значение за Русия след поредица от неуспехи на бойното поле.

През последните дни руски боеприпаси обстрелват околността на украинска артилерийска позиция в покрайнините на Соледар. Украински гаубици нанесоха ответен удар по това, което според артилерийски офицер са руски позиции извън града.

„Те променят позициите си към Соледар", казва Валерий Юрик, говорител на 46-а бригада, десантно-щурмова дивизия.

„Нуждаят се от една малка победа, защото не могат да превземат [Бахмут]“, добавя Юрик.

Британското военно разузнаване твърди, че Украйна е изпратила значителни подкрепления в Бахмут, притъпявайки руските атаки. Малко вероятно е Русия да постигне пробив през следващите седмици, заяви британското разузнаване във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Аз мисля,че ги карат да ходят на север към Сватово/Кремина, а всъщност украинците ще ударят Мелитопол или в него район защо не и Мариопул :) Без да чета СЕРИОЗНИ източници мога да се досетя.... а ако пък руснаците не се подлъжат към Сватово то същото просто ще бъде загубено :) Както и преди съм споделял ... изход един. Путин у тях обратно и плаща масрафа ! Всички други изходи НЕ са добри нито за русия нито за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: andy: какво сериозно четеш ? От кремъл хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
До: aldy Руският генерален щаб като го гледам , едва ли знае кво точно прави..Все тая е кво чете, дали Инвестор или *** ,няма никакво значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
Дано руският Генерален щаб чете Инвестора, за да знае какво точно е замислил и какво точно прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Просто голяма част от Вагнер групата се премести в района на Кремина. С нея и мобилизирани и елитни руски части. Ще видим дали украинците ще ударят толкова наблъскан с руснаци град или ще е поредната им фалшива маневра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: andy... Никой не се е съмнявал , че си сериозен със сериозни източници : сводки от фронта , тълкователи на ванга , кой къде е срещнал рептил и пр. ... :))) ... класически информационен пул от *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: zelka007 тая война е по интензивна от всичките които си изброил... само глей как ще стане! :):) Тая година рашибозука ще въде изхвърлен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 20
andy
преди 1 година
За малко да взема статията на сериозно, но после се сетих, че е Укри пропаганда. А аз чета сериозни източници! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
Много жертви падат в Артьомовската месомелачка,това,.. защото нямало стратегическо значение.Има слух ,че било пълно със западни туристи ,които нямало да се завърнат живи,Сигурно е само слух,Зеленскии не го е потвердил. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: khao... Няма да стане , няма да получат 400 модерни танка , 1500 БМП-та , 1500 модерни гаубици ... Трябват им атакуващи военни машини , за да ги ометат за няколко седмици и боеприпаси . Ще се влачат още ... Ако се скарат сега сериозно кликите в кремля , ще настъпи колапс на армейските групи , и ако хванат момента украинците е възможно да ги изметат за по-малко от месец . Но ако не настъпи ... ще се влачат с години ... афганистан , виетнам , корея , ирак ... докато не напуснат сами ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още