IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна готви офанзива към Донбас и Крим през пролетта

Западните съюзници започват да предоставят и т.нар. "леки танкове" на Украйна

00:04 | 05.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Март ще бъде месецът с активни бойни действия, обеща ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов пред ABC. Според него през пролетта Киев ще започне офанзива в територии в Донбас, които Москва контролира още преди 24 февруари, както и към Крим.

Буданов коментира, че ударите на украинските военни ще бъдат "все по-дълбоко" на руска територия, но без да уточнява подробности, както и че американските данъкоплатци ще могат да получат достъп до начина, по който се разходват средствата от помощите на САЩ за Украйна.

Преди пролетната офанзива обаче страната се опитва да си осигури и нужното въоръжение. След активни разговори Франция ще предостави леки танкове AMX-10 RC и бронетранспортьори Bastion, става ясно от вечерното изявление на украинския президент Володимир Зеленски по повод 315-я ден от войната. По-рано днес (4 януари) той разговаря с френския си колега Еманюел Макрон, с когото са обсъдили още и укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Това е много ясен сигнал за нашите съюзници, че е време Украйна да получи западни танкове, заявява още украинският държавен глава. Анонсът идва малко преди началото на следващата среща от серията "Рамщайн", на която военните министри от НАТО дискутират военната помощ за Украйна.

Информацията за доставката на "леки танкове" беше потвърдена и от администрацията на Макрон, но без да бъдат уточнени нито бройките, нито времето за доставка.

Въпреки че официалните лица наричат машините танкове, те реално не са верижни, а колесни, много по-леки са, макар и бронирани, става ясно още от коментара на Зеленски. "Лекият танк"  Bradley по време на учение в Германия през лятото на 2022 г.. Снимка:Bloomberg "Лекият танк" Bradley по време на учение в Германия през лятото на 2022 г.. Снимка:Bloomberg

Американският президент Джо Байдън потвърди медийни публикации от преди няколко дни, че САЩ обмисля предоставянето на верижни бронирани машини Bradley, допълва още агенцията. Анализатори коментираха преди дни, че това е добро решение за Украйна и добър заместител на танковете, които украинските военни от месеци искат от западните съюзници.

Според американски военни верижните машини имат близки характеристики до руските Т-72, както и плюс, че САЩ имат на склад достатъчно бройки. Производител е BAE Systems.

Киев отдавна настоява и за оръжие, което да използва за контранастъпление, за да си върне окупираните територии, а танковете са именно такова. Германия например отказва да предостави свои танкове, коментирайки че това може да доведе до ескалация на конфликтав Украйна и да въвлече и други държави в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Alex Silver стара ти е информацията, тъъъп! Още преди 6 месеца мобилизираха всички бременни, сега чакат бебетата да се родят и тех да мобилизират, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Готви чушки. Печени. Хунтата остана без танкове, самолети, джепане и хора. Шест мобилизации. Мобилизират и жените. Единствената надежда остават "отпускарите" от натото и още волни пожертвования. Поляците вече изпратиха с военни почести към 2000 човечета. Да видим останалите как се проявяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още