fallback

Австрия настоява България да подобри граничната си ограда 

Преди посещението си в София в понеделник вътрешният министър Герхард Карнер се срещна и с шефа на Frontex 

15:07 | 19.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

Преди канцлерът на Австрия Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (и двамата представители на Австрийската народна партия, б. ред.) да заминат за България, където освен срещи с българските си колеги се очаква и да инспектират граничната ограда, в дневния ред е било включено първо посещение при новия ръководител на Frontex Ханс Лайтенс, който иска да реорганизира агенцията за защита на границите и вероятно има подобни идеи като тези на Карнер, пише местният Kronenzeitung. 

„Лайтенс иска да постави изпълнителния характер в центъра на Frontex. Той също така иска Frontex отново да извършва граничен контрол на унгарско-сръбската граница", казва Карнер. Друга цел на Лайтенс е Frontex да получи по-ясни правомощия от страните от ЕС за защита на границите.

„Енергична и последователна защита на границата - това трябва да бъде целта, но, разбира се, в съответствие със стандартите за правата на човека“, коментира австрийският министър темата. 

Поляците са водещи, българите трябва да ги последват

Това включвало по думите му разширяване на граничните огради и процедурите по външните граници с право на връщане. „Поляците построиха 200-километрова високотехнологична гранична ограда за шест месеца“, казва Карнер. 

Защитната стена на поляците към Беларус струва 350 милиона евро. Министърът на вътрешните работи Карнер настоява: „В България оградата [с Турция] все още трябва да се подобри“. 

И не е сам в призива си. Още през декември по време на последната засега среща на върха на ЕС Нехамер заяви, че "На България ѝ трябва ограда", финансирана с пари от ЕС (нещо, което блокът традиционно отказва да направи). "Самият български президент заявява, че е необходимо да се укрепи оградата срещу Турция", добави австрийският канцлер. 

В началото на декември, след отрицателния вот на Австрия за Шенген, Виена оправда решението си с това, че границата на България с Турция е лишена от защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 19.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още