fallback

Олаф Шолц: Да не се състезаваме кой ще достави повече оръжия за Украйна

Германският канцлер е категоричен, че ще направи всичко войната в Украйна да не се превърне във война срещу НАТО

18:17 | 29.01.23 г. 21
Автор - снимка
Създател

Западните партньори не бива да превръщат доставките на модерно оръжие за Украйна в състезание, предупреди германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. В интервя за Tagesspiegel той  коментира, че опитва да не позволи ескалация на напрежението между НАТО и Русия.

"Моя е отговорността да направя всичко по силите си, за да съм сигурен, че войната на Русия в Украйна няма да се превърне във война срещу НАТО", каза Шолц и допълни, че по този въпрос има пълно единодушие в кабинета.

"Външният министър Аналена Бербок също мисли така", добави той, визирайки гласовете за по-сериозна военна подкрепа в част от управляващата коалиция.

Само преди дни Шолц одобри доставките на танкове Leopard за Украйна. Позицията му относно доставката на изтребители, която се коментира сред съюзниците, обаче е категорична - и дума не може да става в този момент.

В своето интервю Шолц споделя, че е готов да продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин. "От Путин зависи да изтегли войските от Украйна и да сложи край на тази ужасна, безсмислена война, която вече коства живота на стотици хиляди", категоричен е германският канцлер.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира пред Sky News, че години преди началото на пълномащабната война в Украйна е опитвал да разговаря със своя руски колега в търсене на дипломатически решения за окупацията на Донбас и Крим. В Москва нито са искали да разговарят директно с него, нито са отговаряли на покани за участие във форуми, организирани от партьнори по искане на Украйна, където двамата държавни глави да разговарят.

Днес Зеленски не вижда смисъл да преговаря с Путин, смятайки, че той обещава едно, а върши съвсем различно.

Шолц коментира, че при своите телефонни разговори с Путин тонът не е бил "неучтив", но руският президент е давал да се разбере, че иска да "инкорпорира със сила" части от съседната си държава. Германският канцлер определя това като "неприемливо".

Той признава, че понякога са дискутирали и конкретни въпроси - износът на зърно, окупираната Запорожка АЕЦ или обменът на пленници. За Шолц обаче най-важното е връщането към действителната тема - как светът да излезе от тази ужасна ситуация. "Предпоставката за това е ясна - изтеглянето на руските войски", казва още Шолц пред Tagesspiegel.

Междувременно украинските власти съобщават за седем обстрела над град Херсон от началото на деня (29 януари). Има трима загинали и петима пострадали при артилерийските удари, попаднали в сградата на болница, училищна площадка, както и в превозните средства по улиците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 29.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още