IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски военни притискат Пентагона да достави F-16 на Украйна

Едва ли този изтребител ще доведе до ескалация на напрежението между НАТО и Русия, смятат експерти

14:04 | 29.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американски военни приискат Министерството на отбраната на САЩ да разреши доставките на самолетите F-16 на Украйна, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници. Става дума за доверени съветници, според които изтребителите ще допринесат за борбата на украинските военни срещу руските ракети и дронове, използвани в последните месеци активно за удари срещу гражданска инфраструктура.

Още от началото на руската инвазия Киев поиска бойни самолети от западните си партньори. В едно от първите си обръщения към американския Конгрес украинският президент Володимир Зеленски призова за затваряне на небето над Украйна, за да бъдат защитени гражданите. Тогава той коментира, че рано или късно това ще се случи, но цената на забавянето ще бъдат хиляди човешки животи.

В крайна сметка Украйна получи системи за противовъздушна отбрана, включително и Patriot от САЩ, Германия и Нидерландия, а през изминалата седмица и обещания за скорошна доставка на танкове.

В момента в САЩ смятат, че доставките на бронирани машини и системи за ПВО са по-спешни за Киев, коментира Politico. Но с плановете на Украйна за офанзива през пролетта, темата за изтребителите се връща на дневен ред. Според анализатори дори и следващата среща във формата "Рамщайн" (на министрите на отбраната на НАТО) ще бъде "авиационна".

Украйна иска модерни изтребители - американски F-16  или F-15, или европейските им алтернативи - германските Tornado или шведските Gripen. Много самолети ще бъдат на разположение през следващата година, след като Финландия, Германия и Нидерландия преминат на следващото ниво - F-35. Киев има на разположение съветски изтребители, които използва умело, въпреки възрастта им, и не позволява доминация на Русия във въздушното пространство на Украйна.

Западните изтребители ще са решение на проблема с изтощаването на арсенала на украинската армия при защита на небето, категорични са военните съветници. Те ще позволят бързата защита на различни цели.

Бързото одобрение на доставката на танкове Abrams дава надежда на Киев, че F-16 може да бъдат включени в някой от следващите пакети с военна помощ. В момента темата се дискутира, но още няма крайно решение, твърдят източници на Politico в Министерството на отбраната. Според тях, ако има такава заявка и сред останалите западни партньори, САЩ няма да се противопоставят.

Един от съветниците на Офиса на президента на Украйна - Михайло Подоляк, коментира преди ден, че разговори се водят и преговорите "вървят бързо". За Киев изтребителите и ракетите с далечен обсег сега са сред водещите приоритети.

Източници в Украйна също потвърждават за преговорите, но и допълват, че все още няма нищо конкретно на масата. Възможно е да отнеме "седмици", докато Вашингтон разреши доставката на бойни самолети и реекспорт от трети страни, допълват те.

Говорител на Белия дом не коментира информацията, но един от съветниците по националната сигурност Джо Файнър коментира, че Вашингтон ще проведе "много внимателно" разговорите за F-16 с Украйна и западните съюзници.

"Нямаме какво да анонсираме относно F-16", пък отбелязва говорител на Министерството на отбраната, но и допълва, че институцията ще продължи консултациите с украинците и другите съюзници относно нуждите на Украйна за отбрана. Източник на Politico заявява, че САЩ смята доставките на изтребители като необходими в дългосрочен план, но не и сега - те няма да решат проблемите с руските ракети и дронове.

Според много чиновници в момента много по-спешен за дискусии е въпросът за обучение на украински пилоти. Според тях Киев е дал списък с 50 пилоти, които говорят свободно английски и имат огромен опит във въздушните боеве. Според източници на изданието за тях подготовката може да продължи по-малко от три месеца.

Голяма част от тези пилоти са участвали в съвместни учения с американски военни. През 2011 година американски военни са обучавали украински пилоти при подготовката за защита на стадионите по време на Европейското първенство по футбол през 2012 година, което се проведе при съвместно домакинство в Украйна и Полша.

Големият страх на Запада е как руският президент Владимир Путин ще реагира на доставката на модерно оръжие за Украйна, пише още Politico. Според източници в Пентагона доставката на самолети F-16, които са на въоръжение от 80-те години на миналия век, едва ли ще предизвика ескалация на напрежението. Такова би се случило, ако САЩ реши да достави новите модели - F-22 или F-35. "Едва ли ядрена война ще започне заради F-16", коментират още те.

В Европа също не смятат, че Русия ще реагира остро на доставките на този модел - те са част от набора конвенционални оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
ВПК трябва да работи. янките ПРОДАВАТ Фъ-16 на урките срещу кредити, обезпечени със земя. Европрислужниците ПОДАРЯВАТ своето оръжие на киевската нацистка хунта, за да могат после да си купят с голямо предплащане хартиени оръжия и да чакат милостта на Падишаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още