IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три страни от Г-7 ще разработват заедно ново "поколение" изтребители

Целта е изтребителят да бъде пуснат в действие до 2035 г.

09:25 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Япония, Великобритания и Италия обединяват проектите си за следващо поколение изтребители в новаторско партньорство, което се простира над Европа и Азия. Това е първото голямо сътрудничество на Япония във военната индустрия отвъд САЩ от Втората световна война насам, съобщава Ройтерс.

Сделката, за която Ройтерс съобщи през юли, има за цел да се пусне в експлоатация усъвършенстван фронтов изтребител до 2035 г., комбинирайки ръководения от Великобритания проект Future Combat Air System, известен още като Tempest, с японската програма F-X в начинание, наречено Глобална програма за военновъздушно сътрудничество (GCAP), се казва в изявление на трите страни в петък.

На фона на инвазията на Русия в Украйна и засилващата се дейност на китайските военни около Япония и Тайван, споразумението може да помогне на Япония да се противопостави на нарастващата военна сила на по-големи си съсед и да даде на Великобритания по-голяма роля в сигурността в регион, който е ключов двигател на световния икономически растеж.

„Ангажирани сме да поддържаме основан на правила, свободен и открит международен ред, който е по-важен от всякога в момент, когато тези принцип се оспорват, а заплахите и агресията расте“, казаха трите страни в общо изявление на лидерите.

На фона на това, което смята за влошаваща се регионална сигурност, Япония този месец ще обяви план за военно надграждане, който се очаква да удвои разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт в рамките на 5 години.

Британският премиер Руши Сунак отделно заяви, че страната му трябва да остане на върха на отбранителната технология и че сделката ще доведе до нови работни места.

Британската BAE Systems, японската Mitsubishi Heavy Industries и италианската Leonardo ще ръководят дизайна на самолета, който ще има усъвършенствани цифрови възможности в изкуствения интелект и кибервойната, посочва японското министерство на отбраната.

Съвместим с НАТО

Европейският производител на MBDA също ще се присъедини към проекта заедно с производителя на авионика Mitsubishi Electric Corp. Rolls-Royce, IHI Corp и Avio Aero ще работят заедно по двигателя, добави министерството.

Трите държави обаче тепърва трябва да изчистят някои детайли за това как ще продължи проектът, включително споделяне на работата и къде ще се случва разработването.

Великобритания иска Япония да подобри и начина, по който предоставя разрешения за достъп до поверителна информация на изпълнителите, които ще работят по самолета, казват източници, запознати с дискусията, пред Ройтерс.

Други страни също може да се присъединят към проекта, каза Великобритания, добавяйки, че изтребителят, който ще замени нейните изтребители Typhoon и ще допълни нейната флотилия F-35 Lightning, ще бъде съвместим с изтребители, управлявани от други партньори на НАТО.

Потвърждението за плана бе отправено само дни, след като компании във Франция, Германия и Испания сключиха сделка за следващата фаза по конкурентна инициатива за изграждането на изтребител от ново поколение, който може да заработи от 2040 г.

САЩ, които имат ангажимента да защитават трите страни чрез членството им в НАТО и отделно споразумение по сигурността с Япония, също приветстваха сделката между Европа и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още