IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предприеме ли НАТО директни военни действия срещу Русия?

България трябва да бъде подготвена за евентуална ескалация на войната в Украйна, защото граничи с двете враждуващи страни през Черно море, посочи Спиридон Спиридонов

17:32 | 29.11.22 г. 23
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

НАТО е предпазлив, що се отнася до военно-политически съюз за ефективни директни военни действия и вземане на страна в конфликта в Украйна. Като институция, в последно време, това по-скоро се прави от Европейския съюз, отколкото алианса – като мисията на ЕС в Германия и Полша за подготовка на украински военнослужещи. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Спиридон Спиридонов, главен редактор на в. "Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана".

„Страните от НАТО правят в зависимост от своите възможности необходимото за подкрепа на Украйна и по-скорошно прекратяване на конфликта, както политическаи, така и като материална помощ. На срещата на външните министри на НАТО в Букурещ ще се обсъди какви ще са действията на алианса по отношение на войната. България трябва да бъде подготвена за евентуална ескалация на войната в Украйна, още повече че граничи с двете враждуващи страни през Черно море“, посочи той.

По думите му няма опасност българската авиация да остане без самолети, тъй като това ще бъде сериозен държавен провал. „Не е въпросът само, че няма да имаме самолети и въздушното пространство на България да се охранява от съюзнически ВВС, а за хората – какво ще правят българските пилоти? Мотивацията рязко ще падне, в резултат на което много трудно после се създава пилот или техник на самолет“, е мнението на експерта.

Спиридонов характеризира като "обнадеждаващи" действията на служебното правителство и Народното събрание за ратификация и решения за продължаващото изпълнение на договорите за новите изтребители F-16 Block 70, включително и за инфраструктурата в страната. „Авиацията има добре подготвен личен състав като пилоти, инженери и командване, които да се справят с модернизацията в сектора. Заедно с процеса на производство на самолетите тече и подготовката на 14 български летци за управление на F-16, така че машините ще могат да изпълняват пълноценно задачите си още с въвеждането им в експлоатация“, смята Спиридонов.

Според него желанието на Министерството на отбраната да бъде постигнато нивото от 2% БВП за отбрана още през 2023 г. едва ли ще бъде изпълнено в условията на забавен Закон за бюджета, но допълни, че това остава записано в плана за 2024 г.

„Вдигането на средствата за отбрана е тенденция във всички членове на НАТО", напомни Спиридонов, но добави, че това трябва да са "чисти пари" за отбрана, които не включват „неща като пенсии“.

Ще успее ли бъдещо членство в НАТО на страните от Западните Балкани да намали вътрешното напрежение? Ще успеят ли отделни членки на НАТО да подпомогнат Молдова да модернизира своите военни в лицето на руската заплаха? Какви инвестиции трябва да се направят за летците на F-16 Block 70?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
очевидно в тоя форму няма никви модератори, щом оставята тоя глууупак да лъже на воля... те и статите Ви чат пат са фейк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 пак ли лъжеш като дърт ***... няма такъв клип, предполагам че се досещам към кой клип ме насочваш, най-вероятно онзи с фалшивото предаване! Това действие е военнопрестъпление и точно това му е наказанието... а клипа с ракета върху родилен дом, що не я коментираш отреппко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нали? Последният жив украински клип с убити руски войници, който излезе в нета, беше разстрелът от упор в главите на 11 невъоръжени, проснати на земята руски пленници. От тогава никакви нови снимки и клипове от дронове с попадения върху жива сила и техника, нито от пресно завзети позиции с трупове на русски сввине и разбита техника. Затова го питах, как ги преброи точно 480, а той- крадец, лъжец. Не е прав, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 класика... крадеца вика, дръжте крадеца! :D:D:D трябва да станеш шеф на копейките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: По-скоро купчините с трупове може да са украински, защото онзи ден в NYT имаше точно такава статия, че болницата в Бахмут прилича повече на транжорна, а доста от ранените изобщо не стигат до болницата и *** от кръвозагуба и сепсис из окопите, до пояс в кал. Твоите ураджийски *репортажи* ги знаем - те са от същите като теб фейкаджии-украинци в социалните мрежи, където още в първите дни на операцията натръшкаха 150 хил. от общо 120 хил. нахлули руски ссвине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Война е, стреля се, реално може и да са опънали петалата 1480 рассийски ссвине, но пак не стана ясно, ти как разбра колко са? От фабриката за фейкове на ЦИПсО или лично от Арестович, който знаем как смята - от изстреляни 50 ракети сме свалили 60 и има поразени 20 обекта. Къде са им клиповете от попаденията и пораженията? Украинците не пропускат да се похвалят. Един танк да ударят и после с дни клипът обикаля нета. Дай да ги видим тези ссвине на купчини някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , по последни данни от тези дето са там и броят на терен , вчера са опънали петилата 480 рассийски свuне ... според мен значи цифрата в Бахмут съм я занижил леко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Едната ракета е била украинска , другата си е била залyхава рассийска ... викаш натовците сме си затраяли за един трактор ... а зануленият си затрая за един карабъл масква за около $1млрд и за един мост и за две ферагти ... и за две пресно анексирани области ... :))) ... аве трае си , щот и на него му е лабаво на халката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... в *** по това на кой колко му е стегната халката ли разбирате , кой кога е бил в амбасадата при митрофанова за нови листчета с опорки ... нефелно стадо сте изрожденците , всичко около халките ви се движи ... :))) ... само с бръснати гъсссове ви взимат там ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Същи така да питам копейниците - МАЙКА ВИ СТАРА планина виждали ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още