IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захари Захариев: Китай е основният архитект на новия световен ред

Последните срещи на китайския президент Си Дзинпин бяха използвани, за да се отправят определени послания за региона на Югоизточна Азия към САЩ, посочи анализаторът

23:03 | 23.11.22 г. 3

Китайският президент Си Дзинпин замина за Камбоджа и след това, което е още по-важно – за Бали, с желанието да покаже, че Китай е този, който се явява основният архитект на новия световен ред. Той, според мен, съумя да го покаже. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път".

"Много колеги се опитват да кажат, че пъзелът на световната политика вече е окончателно нареден. Не, той е в процес на нареждане. И, както знаем от историята на човешката цивилизация, всички тези ентропии, свързани с пренареждане на пъзела на интересите, винаги са били свързани с много остри конфликти, с не само политическо, но и с военно противопоставяне“, посочи той и напомни, че те винаги са били обагряни и с много кръв

.

Според проф. Захариев сегашният период не прави изключение, не само заради Украйна, но и заради продължаващите конфликти в Близкия Изток, местата с нарастващо напрежение и реална заплаха да се стигне до реална конфронтация. „Достатъчно е да погледнем към Западните Балкани", даде пример анализаторът.

По думите му на тази база Китай гради своите външнополитически оценки. „Последните срещи на Си Дзинпин бяха използвани, за да се отправят определени послания с ключово значение. Едно от тях касае региона на Югоизточна Азия, който винаги е бил изключително важен за Китай, обясни той.

Проф. Захариев смята, че целта на тези пътувания е не само да се подчертае ролята, мястото и значението на всички страни във външнополитическата стратегия на Китай, в неговите икономически планове за бъдещето, но и да се отправят послания, които да изиграят ролята на въздържащ фактор най-вече за апетитите на САЩ към региона. 

Що се отнася до мира и войната, президентът на Националната асоциация "Един пояс, един път“, е на мнение, че Китай твърдо стои на позицията, че трябва да се намери политическо решение на конфликта в Украйна, но единствено по пътя на мирните преговори между двете страни.

Проф. Захариев потвърди, че проблемът, който доведе до войната в Украйна, и „продължава да поддържа пламъците на войната“, излиза извън границите на самата Украйна. „Той засяга взаимоотношенията между една от суперсилите – Руската федерация, и от друга страна т.нар. "консолидиран Запад" в лицето на НАТО и ЕС, който се приши малко или повече към американската стратегия на НАТО", коментира анализаторът.

Професорът е на мнение, че липсата на консолидирана външна политика на ЕС и политика на сигурност, пречи да се стигне до ясно очертана стратегия по отношение на бъдещето и на геополитическото място на Евросъюза в това бъдеще. „От тази гледна точка идва критиката, че „в момента Евросъюзът до голяма степен е един придатък на геополитическата стратегия на САЩ“, а интересите в тази стратегия в никакъв случай не съвпадат в тези две общности. Това, в по-далечен план, не вещае добри времена за Стария континент", прогнозира проф. Захариев.

Каква ще бъде външната политика на Китай, който трябва да лавира между крайния национализъм и етнокултурното противопоставяне? Остава ли китайската икономика да е мотор на световната икономика и още ли е в позиция да догонва САЩ в научно-техническата сфера? Кои стратегическите интереси на Китай диктуват съюза с Русия? Как Китай гарантира енергийната си сигурност и какво ще е отражението върху европейската политика и външнополитическата стратегия на САЩ? Има ли стъпки, предприемани от Китай, които предоставят индиректно подкрепата за политиката на Русия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път". ... говори за каквото му плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Глупости на търкалета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Dani_2077
преди 1 година
Дядото защо не си гледа внуците, а се занимава с глупости ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още