IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временната закрила за бежанците от Украйна у нас се удължава с година

Действието на мярката е до март 2024 г.

19:41 | 01.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Действието на временната закрила на разселените лица от Украйна в България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г. Това реши на днешното си заседание служебният кабинет.

Мярката е в съответствие с решението на Европейската комисия за удължаване на действието на Директивата за временна закрила, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Във връзка с това правителството прие и решение за промяна на постановление за утвърждаване на образци на регистрационни карти, които се издават от Държавната агенция за бежанците, с което се определя срок за пререгистрация на лицата, разселени от Украйна, с предоставена временна закрила.

Процесът по пререгистрация ще започне в началото на февруари 2023 г. и ще продължи до 31 март 2023 г.

България получи средствата за спешно подпомагане в размер на 21,3 млн. лева, разпределени от Европейската комисия с Решение от 28 октомври. Парите са за подкрепа на първоначалния прием и временно настаняване на разселени граждани от Украйна в периода 24 февруари 2022 г. - 23 февруари 2023 г. с подкрепата на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2021 – 2027 г. Грантовото споразумение между ЕК и Министерството на вътрешните работи за предоставяне на средствата бе подписано на 14 декември 2022 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още