IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временната закрила за украински бежанци у нас ще бъде удължена до март 2024 г.

Към момента 50 хил. украинци са се установили в страната

14:18 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Временната закрила за украински бежанци на европейско ниво се подновява автоматично. Очаква се всеки момент да излезе решение на Министерския съвет, че тази закрила у нас се удължава до 4 март 2024 г. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пред Bulgaria ON AIR.

След решението ще има мащабна информационна кампания за преиздаването на регистрационните карти. Запазва се личният номер на всеки чужденец.

Ако някой от украинските граждани прецени, че ще напусне страната ни, временната закрила отпада. Тя се възстановява автоматично при завръщането му в България, без да е необходимо да предприема някакви административни стъпки, стана ясно още от думите на Тошева.

"На този етап прогнозите за вълна от Украйна към нашата страна не се сбъдват. Към 17 януари регистрираните лица с временна закрила у нас са 150 404. В страната са 50 123. Динамиката е много голяма, отиват в друга държава от ЕС, връщат се в Украйна... Тези 50 хил. са хора, които са се установили и адаптирали към условията в нашата страна", посочи председателят на Държавната агенция за бежанците.

"Близо 45% от тези 50 хил. украински бежанци у нас са деца, а близо 10% са възрастни хора. Има украински деца, които отговарят на условията за прием в детски градини у нас. Към края на миналата година е имало близо 10 хил. регистрирани трудови договора на украинци в страната ни", каза още гостът в студиото. 

Общо 10 824 лица от Украйна са включени в програмата за хуманитарно подпомагане, финансирана от българското правителство. По-голямата част от хотелиерите са продължили програмата за настаняване на украински бежанци. Около 2/3 от тези 10 хил. все още са в хотели, останалите са във ведомствени бази. До агенцията не са стигнали оплаквания, че хора са останали без храна, коментира Тошева.

Pредседателят на държавната агенция съобщи, че 2022 г. е отбелязала най-големия брой молби за международна закрила. 20 407 кандидати за убежище са били регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Най-много са те от Афганистан, Сирия и Мароко. Досега толкова граждани на Мароко не са подавали молба за международна закрила в страната. Повечето са млади мъже между 20 и 35 г. Процентът на жените е около 7, има много малко семейства. Увеличава се броят на непридружените деца, каза Тошева.

Голяма част от тях работят в сферата на услугите. Има и малка част, които завършват медицина и сега работят като лекари у нас. Не повече от 20% остават в страната ни.

"Българското общество е доказало, че е толерантно. Много хора помагат на различни семейства или сами жени. Работодателите търсят да наемат бежанци, бизнесът е отворен не само към хората от Украйна", изтъкна Тошева.

Разговорът е част от проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

Последна актуализация: 14:11 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още