IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провали ли се държавата при социализирането на украински бежанци?

Част от украинците са намерили сезонна заетост в туризма през лятото и това може да продължи и през зимния сезон, каза Румен Драганов

15:00 | 01.11.22 г. 1

Бежанците от войната в Украйна са със специален статут и с тях трябва да работят бюрата по труда за по-интензивното им социализиране. Не се видя обаче държавна политика за това как украинците биха подпомогнали икономиката на страната и демографията. Това каза Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Близо 700 хил. украинци дойдоха като туристи в страната и си заминаха и това ще се отчете от Европейския съюз при разпределянето на фондовете за бежанците", посочи Драганов. И допълни: "Едва ли Европейският съюз ще приеме като оправдание, че сме подобрили българския туризъм, като сме дали пари на хотели".

"Има пари от ЕС, но те казват: на база постигнати резултати. Ние трябва да кажем какви резултати са постигнати, а резултатите са колко от украинците със специален статут са били социализирани в страната“, подчерта гостът.

Драганов допълни, че в другите страни украинците са насочени към бюрата по труда и "не се получава такова разминаване дали някой е започнал работа и му е спряна помощта, а пък ползва хотел". 

При ескалация на конфликта и нова вълна бежанци България може да подслони много хора, но действията на държавно ниво трябва да се водят от правителството и Агенцията по бежанците, а не както до момента от Министерство на туризма, смята Драганов.

По думите му показаната липса на организация е по-страшна от това колко хора ще влязат в страната. „Туризмът по някакъв начин е жертва и изпълнител на нещо, което не му е работа", коментира Драганов.

По-малко от 5% от 24 хил. места за настаняване у нас са обслужвали украински бежанци, така че не може да се говори, че тези хора са подобрили българския туризъм, каза още той.

Част от украинците са намерили сезонна заетост в туризма през лятото и това може да продължи и през зимния сезон, а броят им може да бъде увеличен неимоверно, ако се задействат бюрата по труда.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
странно заглавие, да не кажа абсурдно... нима те са били анти-социални?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още