fallback

Новоизбраният чешки президент: Западът трябва да признае, че Китай е неприятелска страна

Петър Павел предизвика Пекин, като стана първият избран държавен глава в Европа, който говори с тайвански президент

23:39 | 01.02.23 г. 7

Новоизбраният чешки президент призова страните членки на ЕС да се откажат от илюзиите си за Китай, като заяви, че страната му вече „не се държи като щраус“ във връзка с различията в интересите с Пекин, пише Financial Times.

Предупреждението на Петър Павел е отправено дни след като бившият командир от НАТО спечели изборите в Чехия, като победи с голяма преднина популисткия си опонент с атлантическа, проевропейска платформа.

Един от първите ходове на Павел беше да опровергае опасни според него неверни представи за Китай, които били показани от нежеланието на Пекин да осъди нашествието на Русия в Украйна.

„Трябва да сме много ясни за това – Китай и режимът му не са приятелска страна в този момент, това е несъвместимо със западните демокрации в стратегическите им цели и принципи“, заяви Павел в интервю за FT. „Това е просто факт, който трябва да признаем“, допълни той.

Въпреки предупрежденията за потенциални ответни мерки в понеделник Павел стана първият избран европейски държавен глава, който говори с президента на Тайван Цай Ингвен. Павел заяви, че Чехия ще се възползва повече от Тайван, отколкото от Китай икономически, „няма да се държим като щраус и да се крием от тази реалност“.

След разговора на Павел с Цай Китай реагира бурно, като призова Прага да промени посоката, за да избегне „непоправими щети“ в отношенията. Говорителката на външното министерство Мао Нин заяви, че Павел „е игнорирал многократни опити на Китай да го разубеди“ и „е стъпил върху червена линия за Китай“.

Пекин, който иска от останалите страни също да се отнасят към Тайван сякаш е част от Китай, наказа Литва за позицията си в подкрепа на Тайпе с целенасочени ограничения върху износа му. През декември ЕС отнесе спора на Китай с Литва пред Световната търговска организация.

Но тези рискове не попречиха на Павел да изрази позицията си. „Запознат съм с някои… потенциални заплахи, но в същото време не виждам истинско нарушаване на принципи в отношенията между Чехия и Китай“, каза той.

Според Павел телефонният разговор е бил по инициатива на Тайван. Но той е готов да се срещне с Цай на определен етап и иска по-силни отношения със страната. „Тайван несъмнено е суперсила в областта на микрочиповете днес“, заяви Павел. Председателят на долната камара на чешкия парламент ще посети Тайпе през март и Павел заяви, че това посещение трябва да донесе „някои нови идеи как да се разшири сътрудничеството ни“.

Обяснявайки възгледите си за света, Павел заяви, че „определено“ трябва да се извлече поука от неуспеха на Пекин да възпре Москва при нашествието ѝ в Украйна. „Несъмнено Китай имаше шанс за силен глас в повлияването на руските решения, но не се възползва от него. Остана встрани“, допълни той.

По отношение на ЕС Павел заяви, че вижда възможност за развитие на Вишеградската четворка между страната му, Словакия, Полша и Унгария макар да изрази притеснения заради хватката на Виктор Орбан върху Будапеща.

Той отбеляза отстраняването в последно време от Орбан на офицери от армията, които били свързани повече с НАТО, отколкото със собствените русофилски възгледи на унгарския лидер. „През последните години виждам в Унгария постепенна концентрация на власт около Виктор Орбан и ограничения върху всички, които имаха различен възглед“, коментира Павел. Отстраняването на офицери „е продължение“, допълни той.

Павел прогнозира, че първите танкове „Леопард“ германско производство може да бъдат доставени на Украйна „в идните седмици“, като заяви, че те ще дойдат основно от Полша и от други страни в региона.

Според него конфликтът сред съюзниците от НАТО заради танковете показва как политиката за въоръжаване на Украйна може да се промени и когато става въпрос за изтребители.

„Преди месеци никой не очакваше, че ще има широко съгласие за изпращане на танкове, а сега имаме ангажимент за над 300. Затова не бих бил твърде строг в преценката кои области ще бъдат забранени и кои ще бъдат отворени. Това ще зависи от положението на бойното поле“, каза Павел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 01.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още