IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан, Иран и растящото напрежение в Кавказ

Какво стои зад напрежението между двете страни, каква е ролята на Израел, Турция и Русия и как всичко може да се отрази на енергийната сигурност

10:36 | 08.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Посолството на Азербайджан, където е станал инцидентът, при който един човек загина, а двама бяха ранени. Снимка: Getty
Посолството на Азербайджан, където е станал инцидентът, при който един човек загина, а двама бяха ранени. Снимка: Getty

Защо Иран вижда отношенията на Азербайджан с Израел като заплаха?

В продължение на години Иран подозираше, че Израел използва отношенията, за да шпионира Техеран чрез методи като разузнавателни дронове и др. Азербайджанската Държавна гранична служба е основният получател на високотехнологични израелски разузнавателни и бойни дронове. Иран обвинява Израел в организирането на атаки срещу нейните ядрени и военни обекти и покушението на учени. Израел, от своя страна, който е обещал да не позволи Иран да създаде своя ядрена бомба, нито отрича, нито потвърждава участие в подобни заговори. През 2021 г. силите на Иранската революционна гвардия проведоха мащабно военно обучение край границата с Азербайджан. Иранските власти обвиниха Баку, че позволява на Израел да има военно присъствие край границата. Азербайджан на свой ред отрече да е укривала израелски сили и отговори като проведе свои учения с Турция край иранската граница.

Какво точно стана през януари?

Азербайджанските власти обвиниха Иран за определената от тях като терористична атака срещу посолството на страната в Техеран. Според Иран след първоначалния разпит на стрелеца, който е задържан от полицията, е станало ясно, че мотивите му са лични; високопоставен азербайджански дипломат обаче определи подобни твърдения като „абсурдни“. Проправителственият новинарски сайт Caliber, позовавайки се на неназовани източници, твърди, че иранските „специални служби“ стоят зад атаката. Азербайджан затвори посолството, евакуирайки персонала и техните семейства. Външното министерство в Баку също така предупреди гражданите да не посещават Иран.

Как би изглеждал един конфликт?

Евентуален конфликт между Азербайджан и Иран бързо би ангажирал и страната членка на НАТО Турция, която има двустранен договор за отбрана с Баку. Анкара отдавна е основен военен съюзник на Азербайджан, открито подкрепяйки страната с оръжия и съветници срещу Армения в конфликта от 2020 г. Турция дори изпрати военни за наблюдение на азерско-арменското примирие заедно с Русия, която на свой ред има 2000 миротворци в Нагорни Карабах. Русия има военна база в Армения и двете страни имат споразумение за отбрана.

Какви са икономическите залози?

Въоръжен конфликт между Иран и Азербайджан може да изложи на риск регионални енергийни проекти. BP и нейни партньори са инвестирали над 70 млрд. долара в проекти за енергийно развитие и транспорт в Азербайджан от 1994 г. насам. Проектите включват 1768 километра петролопровод, свързващ производството от Каспийско море с турското средиземноморско пристанище Джейхан. Азербайджан също така е помогнала за построяването на 3500 километра газопроводи до Европа през Грузия и Турция. Баку започна да изнася газ на 31 декември към страни от Европейския съюз, включително Гърция и Италия чрез Южния газов коридор. През юли страната се съгласи да удвои износа на природен газ за Европа до 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Време е иранския режим, как и московския, да отиде в историята с шутове и шамари. Нет место в 21 век за такие ypoди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още