IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан, Иран и растящото напрежение в Кавказ

Какво стои зад напрежението между двете страни, каква е ролята на Израел, Турция и Русия и как всичко може да се отрази на енергийната сигурност

10:36 | 08.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Посолството на Азербайджан, където е станал инцидентът, при който един човек загина, а двама бяха ранени. Снимка: Getty
Посолството на Азербайджан, където е станал инцидентът, при който един човек загина, а двама бяха ранени. Снимка: Getty

Азербайджан и Иран – предимно шиитски мюсюлмански държави, които споделят силни етнически и езикови връзки, както и векове история – записаха една от най-големите ескалации в напрегнатите си отношения през януари, когато азербайджанското министерство в Техеран бе атакувано. Това последва натрупването на военна сила по границата на Иран с Азербайджан заради спор между съседите заради Израел.

Конфликтът има последици и за по-широкия Кавказки регион, който е важен както за Русия, така и за Турция, опасван от тръбопроводи, пренасящи петрол и газ за Запада, пише Bloomberg в материал.

Какво стои зад иранско-азерското напрежение?

В Иран живее значително етническо азерско малцинство, което се смята, че е около една трета от населението на страната от 85 млн. души. Иран има проблеми със сепаратистки настроения сред етническите азербайджанци, които също така наричат себе си тюрки. От своя страна, азербайджанските власти обвиняват Иран в отказ да предостави някои права на малцинството в страната, като образование на майчин език. В допълнение азерските власти обвиняват Техеран, че подкрепя Армения в конфликта за Нагорни Карабах. Напрежението периодично расте през последните 30 години заради приятелските отношения на Баку с Израел и енергийните проекти със западни компании като BP.

Как конфликтът Азербайджан-Армения се отрази на Иран?

След като Азербайджан триумфира в 44-дневната война с Армения през 2020 г., си върна район покрай 130-километрова отсечка от границата си с Иран, който арменците бяха окупирали от 90-те насам. Страната също така си върна и част от основната магистрала, свързваща Иран с Армения – ключов търговски маршрут към Черно море и Русия. Техеран отвърна гневно, когато Азербайджан наложи високи данъци върху иранските камиони, превозващи стоки за Армения, на практика парализирайки търговията между двете страни и застрашавайки достъпа на Техеран до пазарите по-нататък.

Президентът Илхам Алиев обвини Иран в пренебрегване на исканията да спрат доставките на стоки до арменците в Нагорни Карабах. Иран и Армения обсъждат планове за алтернативни маршрути, заобикаляйки Азербайджан.

Как е намесен във всичко това Израел?

Азербайджан е водещ доставчик на петрол за Израел. Страната също така купува високотехнологични дронове и други оръжия от Израел, които се оказаха ключови във войната срещу Армения. Израел е вторият по големина доставчик на оръжия за Азербайджан от 2011 г. до 2020 г. след Русия, по данни на Стокхолмския институт за изследване на международния мир. Израел откри посолство в Баку в началото на 90-те, като в Азербайджан са идвали редица израелски лидери. Седмици преди нападението срещу посолството в Техеран парламентът на Азербайджан одобри проектозакон за откриване на свое посолство в Израел, слагайки край на десетилетна политика да няма дипломатическа мисия в еврейската държава, за да не се дразни Иран. Техеран вижда отношенията на Баку с Израел като заплаха за националната си сигурност.

Последна актуализация: 10:37 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Време е иранския режим, как и московския, да отиде в историята с шутове и шамари. Нет место в 21 век за такие ypoди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още