fallback

Българите подкрепят най-слабо общото купуване от ЕС на военно оборудване за Украйна

Отношението в България към забраната за излъчване в съюза на руски държавни медии рязко контрастира със средното за ЕС

09:36 | 24.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България е една от трите страни от ЕС, в които мнозинството не подкрепя финансирането от ЕС за закупуване и предоставяне на военно оборудване на Украйна, сочи проучване на „Евробарометър“.

57% от българите са против предложението Европейският съюз да финансира съвместно от бюджета си закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Това е и почти най-големият дял на противниците в ЕС на подобна мярка, като преди страната ни по опозиция на предложението е само Гърция (59%). Силна опозиция има и в Словакия, където против подобна мярка са се изказали 56% от запитаните.

Подкрепата сред българите за това предложение е едва 33%, което е най-ниската стойност в страна от ЕС, показва още проучването. Следват Гърция (36% подкрепа) и Словакия (38%).

Средният дял за ЕС на тези, които подкрепят финансирането, е 65%, съобщава още „Евробарометър“. 

В същото време 47% от българите подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна, 41% са против, а 12 на сто не могат да преценят.  Делът на българите, които подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия, обаче е значително по-нисък от средния за ЕС, който е 74%.

От всеки десет българи осем подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ от ЕС за Украйна, като 15% са против, а 4% не могат да преценят. За ЕС средното ниво на съгласните с предоставянето на хуманитарна помощ е 91%. 

Също така 73% от българите са съгласни с приемането на хора, бягащи от войната, а 19 на сто са против. В целия ЕС 88% са подкрепили приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 

Предоставянето на финансова помощ на Украйна е одобрявано от 55% от българите, при средно 77% за ЕС. Отношението в България към забраната за излъчване в ЕС на руски държавни медии като „Спутник" и „Русия днес" рязко контрастира със средното за ЕС. Проучването на „Евробарометър“ установи, че 45% от българите са против забраната, а 39% я подкрепят. В целия ЕС 67% са подкрепили забраната.

Като цяло мнозинството от европейските граждани (56%) са доволни от отговора на ЕС на руската инвазия в Украйна. В България 48% са доволни, а 42% - недоволни, като 10% не могат да вземат решение по въпроса. 

Голямо мнозинство от гражданите на ЕС (84%) са съгласни, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руските енергийни източници възможно най-скоро. В България 65% са съгласни с тази теза, 23% са против, а 12% нямат мнение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 24.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още