IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузинците въстанаха срещу „руския“ Закон за чуждестранните агенти 

Глоби и затвор до пет години грозят организации или физически лица, които получават поне 20% от приходите си от чужбина, които не се регистрират 

06:35 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Грузинците въстанаха срещу "руския" закон. Снимка:  EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Грузинците въстанаха срещу "руския" закон. Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

В продължение на почти две десетилетия след „революцията на розите" от 2003 г. Грузия се опитваше да излезе от сянката на Русия, като се интегрираше в Европейския съюз и НАТО. 

Сега, според критиците, тя рискува да се върне обратно към орбитата на Москва, особено след като правителството прокарва законодателство, подобно на инструмента, който президентът Владимир Путин използва за смазване на несъгласието в Русия.

Проектозаконът за „чуждестранните агенти", който депутатите приеха на първо четене във вторник (подобен на текстовете, предложени от „Възраждане“ в миналото НС), е насочен срещу медиите и неправителствените организации в инициатива, подкрепена от управляващата партия „Грузинска мечта". Той косвено ще насърчи руските интереси чрез ограничаване на влиянието на групи, които до голяма степен разчитат на финансиране от САЩ и Европа, коментира Bloomberg. 

Полицията пусна сълзотворен газ и използва водно оръдие, за да разпръсне демонстрантите, след като няколко хиляди души се събраха пред парламента в Тбилиси в знак на протест срещу вота. Полицията използва и сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне протест пред парламента срещу проектозакон за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс. Журналисти на агенцията в столицата Тбилиси са видели полицаи с щитове за борба с безредиците да извършват арести по протежение на главната улица "Руставели", минаваща през центъра на града.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата.

В изявление министерството на вътрешните работи съобщи, че има ранени и от двете страни след това, което нарече изключително насилствен протест, и заяви, че полицията ще реагира на нарушенията на закона. 

Президентът Саломе Зурабишвили, която е на посещение в Ню Йорк, заяви в късно вечерно обръщение към демонстрантите, че „аз съм с вас, защото вие представлявате свободна Грузия". Законодателите, които подкрепиха проектозакона, нарушиха конституцията на Грузия, която изисква от длъжностните лица да „направят всичко възможно, за да вкарат тази страна в ЕС", каза тя и призова мярката да бъде изоставена. 

Министър-председателят Иракли Гарибашвили защити инициативата, като заяви, че липсват прозрачност и отчетност. „Бъдещето на нашата страна не принадлежи и няма да принадлежи на чужди агенти и слуги на чужда държава, бъдещето на нашата страна и народ принадлежи на патриотите", каза той, повтаряйки реториката на Путин.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обаче заяви, че проектозаконът е "много лошо развитие" за страната и може сериозно да засегне връзките ѝ с ЕС.

Хиляди хора, някои от които развяваха знамена на ЕС и на Украйна, стояха пред парламента и слушаха как ораторите осъждат закона, който изисква всички организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат подложени на значителни глоби. Десетки хиляди излязоха на протест в Тбилиси. Снимка: . EPA/ZURAB KURTSIKIDZE Десетки хиляди излязоха на протест в Тбилиси. Снимка: . EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

 Приглушеният отговор на Грузия на нахлуването на Путин в Украйна вече предизвика силни критики в страната - която през 2008 г. води кратка война с Русия - и от страна на официалните лица в Киев.

„Намерението на авторите на грузинския законопроект не е да контролират влиянието на вражеската страна", заяви пред Bloomberg Нино Лапиашвили, директор на Institute for European Studies към Тбилиския държавен университет. „Това е необоснован опит да се отвърне на основателната критика на правителствената политика от страна на онези грузински организации на гражданското общество, които са финансирани от ЕС, САЩ или други западни стратегически партньори“. 

Това е необоснован опит да се отвърне на основателната критика на правителствената политика от страна на онези грузински организации на гражданското общество, които са финансирани от ЕС, САЩ или други западни стратегически партньори.
Нино Лапиашвили
директор на Institute for European Studies към Тбилиския държавен университет

Глоби и затвор

Предложението заплашва с глоби и затвор до пет години организации или физически лица, които получават поне 20% от приходите си от чужбина и не се регистрират в регистрите като „агент за чуждестранно влияние".

Противопоставянето на проектозакона може да достигне кулминацията си до дни, когато предложеният закон ще мине през парламента, което ще доведе до засилване на напрежението по улиците. Полицията арестува най-малко 36 души по време на протестите в четвъртък пред парламента, като повече от половината от тях все още са задържани.

Последна актуализация: 06:51 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още