IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузинците въстанаха срещу „руския“ Закон за чуждестранните агенти 

Глоби и затвор до пет години грозят организации или физически лица, които получават поне 20% от приходите си от чужбина, които не се регистрират 

06:35 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Грузинците въстанаха срещу "руския" закон. Снимка:  EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Грузинците въстанаха срещу "руския" закон. Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Опозиционни партии, медии и групи на гражданското общество осъдиха това, което наричат „руски закон", докато водещи бизнес асоциации в Грузия предупредиха, че мярката рискува да подкопае и без това избледнелите шансове на кавказката република за членство в ЕС. Зурабишвили, която беше избрана за кандидат на „Грузинска мечта", заяви, че ще наложи вето на закона, който беше остро критикуван от ЕС и САЩ.

Балансиращ акт

Въпреки че Гарибашвили осъди „неоправданата" агресия на Русия срещу Украйна, той не наложи санкции на Русия и отказа да предостави военна помощ на Киев, обвинявайки противниците на неговата политика, че се опитват да „създадат втори фронт в Грузия". 

Възможността да се поддържат търговски връзки с Русия, наред с пристигането на десетки хиляди бягащи от мобилизацията на Кремъл, означаваше подем за икономиката, оценявана на 25 млрд. долара. Това доведе до това, което бившият управител на централната банка нарече „извънредни" приходи от около 2 млрд. долара през миналата година, което е повече от пет пъти повече от това, което Грузия получи през 2021 г. Министър-председателят Иракли Гарибашвили защитава проектозакона. Снимка: Bloomberg Министър-председателят Иракли Гарибашвили защитава проектозакона. Снимка: Bloomberg

Спорът се разрази в деликатен за Грузия момент. Бившият президент Михаил Саакашвили, който оглави прозападната революция от 2003 г., лежи в затвора, а правителството в Тбилиси е изправено пред все по-силна загриженост за здравето му от страна на лидерите в Европа, Молдова и Украйна, които миналата година изпревариха Грузия в надпреварата за членство в ЕС. 

Законодателството щедаде възможност на „обществото да бъде информирано за това кой кой е.
Ека Сепашвили
член на фракцията „Народна власт"

Правителството твърди, че Саакашвили е преминал незаконно в страната през 2021 г. и че за здравето му се полагат грижи. 

Поддръжниците твърдят, че законът е необходим за осигуряване на политическа прозрачност и настояват, че той е подобен на Закона за регистрация на чуждестранните агенти в САЩ. 

Законодателството ще даде възможност на „обществото да бъде информирано за това кой кой е", заяви Ека Сепашвили, член на фракцията „Народна власт" в грузинския парламент, която предложи закона с подкрепата на „Грузинска мечта".

Сепашвили заяви, че две различни версии на приетия от парламента законопроект ще бъдат изпратени за преглед от Венецианската комисия и окончателният проект ще зависи от това коя от тях тя ще одобри. Гласуването на последните две четения ще се проведе след получаване на становището на правния консултативен орган на Съвета на Европа, каза тя.

Много грузински опозиционни медии и неправителствени организации, чиито представители се събраха пред сградата на парламента в столицата Тбилиси, заявиха, че ще откажат да се регистрират, ако законът изисква това. Паата Закарейшвили, политически анализатор и бивш правителствен служител, заяви, че по-скоро би отишъл в затвора. 

„Нека ме арестуват, не ме интересува", каза той пред репортери в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още