fallback

„Изпратени на заколение": Мобилизираните руснаци се оплакват все по-често

Във видеоклипове от фронта руснаците у дома научават какво наистина се случва в Украйна. Това може да се превърне в проблем за Кремъл 

11:38 | 15.03.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Режисурата винаги е една и съща: пет до десет руски войници, предимно с качулки, стоят пред камерата. Те назовават военната си част и региона, от който произхождат, и се оплакват от условията на фронта в Украйна.

Във видеоклиповете си мобилизираните руски войници противоречат на командирите си и се оплакват, че са изпратени на фронта като „пушечно месо". Според независимия руски новинарски сайт „Верстка медия" от началото на февруари са се появили значително повече такива видеоклипове, отколкото преди това.

През последните седмици мобилизирани войници от поне 16 региона са споделили записи в интернет, пише „Верстка медия". На 7 март например мъже от Иркутск, Новосибирск и Красноярск се оплакват, че са били „изпратени на фронта за клане", пише в свой материал германският Tagesspiegel. 

Също на 7 март мобилизирани от Калининград, Мурманск и Архангелск се оплакват, че се бият с оръжия от Втората световна война, защото в противен случай командирите ги заплашват с наказателни мерки. „Ние сме човешки същества, а не месо", казват те.

As if we are now getting used to almost daily videos from Russian mobilised soldiers, this one is different. The commander of this platoon is not appealing to Putin, but directly stating he is refusing to obey orders. These men were transferred to "DPR" for "meat assaults" and… https://t.co/KwxixW3cLe pic.twitter.com/vPWEYUDRZ7

— Dmitri (@wartranslated) March 7, 2023

Други войници се оплакват от „безсмислени нападения", "незаконни заповеди" и липса на оборудване. Въпреки това записите не могат да бъдат проверени за автентичност. Според „Верстка" подобно натрупване на видеозаписи вече е имало между края на септември и началото на октомври миналата година - непосредствено след началото на частичната мобилизация в Русия.

Доверието в Кремъл изглежда непоклатимо

Между ноември 2022 г. и края на януари тази година броят на видеоклиповете е намалял значително. Акаунтът в Twitter ChrisO_wiki - който твърди, че е независим автор и изследовател на военната история - обяснява това с използването на наемници на „Вагнер“ и професионални войници в Украйна.

Ситуацията на фронта е различна от представяната в руските медии. Снимка: ЕРА Забележително е обаче, че доверието към управляващите в Кремъл и Владимир Путин изглежда непоклатимо въпреки всички разочарования. Те изглеждат убедени, че руският лидер ще им помогне в тяхната ситуация и обикновено се обръщат директно към Путин. От тези записи обаче е трудно да се направят „ясни заключения за настроението сред войниците", пише френският експерт по Русия Анна Колин Лебедева в Twitter.

Видеозаписите обаче ще разкрият един голям риск, на който руската държава се е изложила чрез частичната мобилизация през септември миналата година: „Мобилизираните са цивилни граждани, които са привързани към предишния си живот (...). Някои от тях намират средства да изразят себе си", пише Лебедева.

След завръщането си - а дори и сега - войниците биха дали в родината си различна картина на фронта от тази, която рисуват руската държава и нейните държавни медии.

Друг проблем на руската държава е, че тя „не умее да контролира това, което се разпространява в интернет", пише Лебедева. За държавата е много по-лесно да контролира физическите демонстрации и политическата опозиция, отколкото протестите в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 15.03.23 г.
fallback
Още от Политика виж още