IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Изпратени на заколение": Мобилизираните руснаци се оплакват все по-често

Във видеоклипове от фронта руснаците у дома научават какво наистина се случва в Украйна. Това може да се превърне в проблем за Кремъл 

11:38 | 15.03.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Режисурата винаги е една и съща: пет до десет руски войници, предимно с качулки, стоят пред камерата. Те назовават военната си част и региона, от който произхождат, и се оплакват от условията на фронта в Украйна.

Във видеоклиповете си мобилизираните руски войници противоречат на командирите си и се оплакват, че са изпратени на фронта като „пушечно месо". Според независимия руски новинарски сайт „Верстка медия" от началото на февруари са се появили значително повече такива видеоклипове, отколкото преди това.

През последните седмици мобилизирани войници от поне 16 региона са споделили записи в интернет, пише „Верстка медия". На 7 март например мъже от Иркутск, Новосибирск и Красноярск се оплакват, че са били „изпратени на фронта за клане", пише в свой материал германският Tagesspiegel. 

Също на 7 март мобилизирани от Калининград, Мурманск и Архангелск се оплакват, че се бият с оръжия от Втората световна война, защото в противен случай командирите ги заплашват с наказателни мерки. „Ние сме човешки същества, а не месо", казват те.

Други войници се оплакват от „безсмислени нападения", "незаконни заповеди" и липса на оборудване. Въпреки това записите не могат да бъдат проверени за автентичност. Според „Верстка" подобно натрупване на видеозаписи вече е имало между края на септември и началото на октомври миналата година - непосредствено след началото на частичната мобилизация в Русия.

Доверието в Кремъл изглежда непоклатимо

Между ноември 2022 г. и края на януари тази година броят на видеоклиповете е намалял значително. Акаунтът в Twitter ChrisO_wiki - който твърди, че е независим автор и изследовател на военната история - обяснява това с използването на наемници на „Вагнер“ и професионални войници в Украйна.
Ситуацията на фронта е различна от представяната в руските медии. Снимка: ЕРА Ситуацията на фронта е различна от представяната в руските медии. Снимка: ЕРА
Забележително е обаче, че доверието към управляващите в Кремъл и Владимир Путин изглежда непоклатимо въпреки всички разочарования. Те изглеждат убедени, че руският лидер ще им помогне в тяхната ситуация и обикновено се обръщат директно към Путин. От тези записи обаче е трудно да се направят „ясни заключения за настроението сред войниците", пише френският експерт по Русия Анна Колин Лебедева в Twitter.

Видеозаписите обаче ще разкрият един голям риск, на който руската държава се е изложила чрез частичната мобилизация през септември миналата година: „Мобилизираните са цивилни граждани, които са привързани към предишния си живот (...). Някои от тях намират средства да изразят себе си", пише Лебедева.

След завръщането си - а дори и сега - войниците биха дали в родината си различна картина на фронта от тази, която рисуват руската държава и нейните държавни медии.

Друг проблем на руската държава е, че тя „не умее да контролира това, което се разпространява в интернет", пише Лебедева. За държавата е много по-лесно да контролира физическите демонстрации и политическата опозиция, отколкото протестите в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Е то е ясно че пропагандата е на страната на Украйна. За това всички статии са срещу самата Русия. Путин бил еди какъв си, армията им била пияна, страдали от липса на войници, нямали финанси (пък имали излишък от около 60млрд $ ли колко бяха), Цял свят изсипва техника и наемници за Украйна, а пък все нещо не км стигало да се защитят. От Украинския народ по мръсен и неблагодарен няма. Питайте старите хора, те ще ви потвърдят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
LaCosta
преди 1 година
4. Някой да е чувал за война и за голяма армия, в която няма никакви проблеми със снабдяването и всички войници са щастливи и доволни, че живеят в калта, далеч от семействата си, за да рискуват постоянно живота си? Аз такива прекрасни войни и доволни армии не знам да е имало назад в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
LaCosta
преди 1 година
3. Руската армия се биела с оръжия от втората световна война, с танкове от музея, нямали муниции, търпяли огромни загуби, били напълно демотивирани и в същото време руската армия все пак напредва макар и изправена срещу уж силно мотивираните защитници на отечеството си, въоръжени с модерни западни оръжия, разполагащи с боеприпаси и т. н. Ами тогава излиза, че руската армия явно е в пъти по-качествена, щом въпреки всичко надделява! А ако получи модерно оръжие и достатъчно муниции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
LaCosta
преди 1 година
1. Били изпратени на заколение!!! А вие, преводачите на горната глупотевина, да сте чували за войници, които не са изпратени на заколение? Че нали войникът за това е войник, защото рискува постоянно живота си!2. "През последните седмици мобилизирани войници от поне 16 региона са споделили записи в интернет" - И колко общо са тези войници от поне 16 региона - 500 или максимум 1000 души от половин милион армия!! Че то това е 0,1-0,2% от личния състав и явно става въпрос за отлично мотивиран арми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... неква фикция имаш към чaлмите ... :))) ... преследва ли те на сън бяла камила ?! задух имаш ли все едно си в пустиня ?! иначе знаем , брадлитата още на първата гара ги почвате , HIMARS има-нема четиридесет сте ликвидирали , милион фашаги докарахте ли ги вече ?! нали това е целта ?! денацификация , какъв е проблема в бройката на украинците ?! требе фанфарите да надувате ... :))) ... я как добре се справяте в тридневната война ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: 0pk кой се оплаква, полезен и защо се подиграваш на вааатниците, не те ли е срам? ... нали вече се разбрахме че украинците свършиха сега се биете с нато, бременни, жендъри и деца... чат пат некой антихрист!... а те не се оплакват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Зелник, още ли не си сложил чалмата на главата и към Крематорск за доизграждане на третата дефанзивна линия заедно с непълнилетни украинчета. Хайде побързай, че и тия дето бяха на почиваха в най-добрите НАТО-ски бази в цяла Европа, вече лежат в Бахмут. Други са ги обучавали в Украйна 3 дена и са ги пращали в Бахмут, като стръв. В момента, колкото и да реват в Украйна, загубите им са около 7 към 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Нема се дърпат редовите крадци на санитарен фаянс и перални . Украинците вече не искат да даряват покъщина , лошо но факт . Щом нечестивият занулен детеубиец може да живее целодневно в бункер и постоянни несгоди , значи и те трябва да могат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
Мхм, за разлика от украинските военни, дето хич не се оплакват и с радостни пориви се записват доброволци да воюват срещу лютия агресор. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
khao
преди 1 година
нека се оплачат на нашите копейки, те ще им обяснят че това което виждат и това което им се случва е западна пропаганда... и че в реалноста (руската де) печелят с минимални загуби! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още