IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Поставените цели за Украйна вече могат да бъдат постигнати само по военен път

Западът няма интерес към мир в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

17:50 | 13.03.23 г. 7
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Поставените цели за Украйна вече могат да бъдат постигнаги само по военен път, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на брифинг в Москва, цитиран от ТАСС. "За нас е абсолютен приоритет и продължава да бъде винаги изпълнението на поставените цели", каза той.

Песков не вижда и възможност конфликтът между Русия и Украйна да влезе в "мирно русло". За него такова желание няма в Запада.

На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабна война в Украйна, като целите на няколко пъти се променяха. Първоначално Кремъл заяви, че цели демилитаризацията и денацификацията на съседната си страна, както и защита на мирното население в Донбас в Украйна. На 25 февруари говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че Москва иска  "режимът, дошъл на власт след 2014 година" да понесе отговорността за престъпленията си.

През 2014 г. след масови протести в Украйна президентът Виктор Янукович подаде оставка и избяга в Русия. След проведените предсрочни избори неговия пост зае Петро Порошенко, а през 2019 г. в конкуренция с Порошенко изборите спечели Володимир Зеленски.

Постепенно в Москва се появиха и версии за заплаха за суверенитета на Русия от страна на НАТО, опити за разработка на ядрено оръжие от Киев и американски биолаборатории на територията на Украйна.

В своите първи заявления руският президент Владимир Путин заяви, че целта не е окупация на украински области, но в края на септември 2022 г. подписа укази за анексирането на териториите на четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, към Русия. В началото на декември руският президент коментира още, че "специалната военна операция", както нарича войната в Украйна, вече носи сериозни резултати, включително и разширяването на територията на Русия, в резултат на което Азовско море е станало вътрешно за страната.

От октомври 2022 г. Русия вижда като своя законна цел гражданската инфраструктура на Украйна и нанася масови ракетни обстрели над градовете. Сред целите са жилищни сгради и обекти на енергийната инфраструктура, които оставиха без ток, вода и парно милиони домакинства в най-студените зимни дни.

Говорителят на ЕК Петер Стано коментира по-рано днес (13 март), че Москва не проявява никакъв интерес към мирни инициативи. Според него е точно обратното и доказателство за това са продължаващите удари по гражданското население в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: penkiler1415 Точно така, даже ще ида а му удари един сюнет за благодарност! Но не се опитвай да разгадаеш копейската логика, те са рядко малооумни уттайки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 година
До: andy Ако комшията ти отреже половината от двора и ти ще си живееш мирно и спокойно ако си траеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 19
andy
преди 1 година
Мирът можеше да бъде постигнат още преди година, НО ФАЩисаните натиснаха зеленко да се бие с руснаците до последния украинец! След толкова усилия и пари, как ще заменят хубавата война с лошият мир?! Войните са смисъла на саществуването на Фащисаните. И те се са ги спрели вече 300 години. Но който копае гроб други му, сам пада в него! Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... е как кои са целите ?! първо Киев , после Берлин , накрая Лисабон ... за да може негово величество нечестивият занулен да излезе най-накрая от бункера на живо , не като холограма , и да язди жребец гол до кръста , заобиколен от отбора по художествена гимнастика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 1 година
До: evlogi _ The Force is present in all universes!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
хахах те последно целите кои са :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Може, но в някоя друга вселена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още