fallback

„Алфа Рисърч“: Пет партии и коалиции биха влезли в парламента след вота на 2 април

Интригата е както за първо и второ място, така и за трето и четвърто

11:17 | 30.03.23 г. 8

Пет партии и коалиции биха влезли в парламента на предстоящите избори на 2 април, сочи финалното представително проучване на „Алфа Рисърч“.

Според проучването ГЕРБ-СДС получават подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава гласовете на 25,4%. Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили, коментират от „Алфа Рисърч“.

За ДПС са заявили, че ще гласуват 13,8%, за „Възраждане“ – 13,6%, а за „БСП за България“ – 8,2%.

„Български възход“ остава под четирипроцентовата бариера с 3,9% подкрепа. За „Левицата!“ са заявили, че ще гласуват 3,1%, а за „Има такъв народ“ – 2,3%.

Източник: Алфа рисърч

От участвалите в допитването 39 на сто заявяват, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден. Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11% от решените да отидат до урните. Други 15%, все още не са взели решение кого да подкрепят.

Изследването е проведено в периода 25-29 март 2023г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Проучването е финансирано със собствени средства на „Алфа Рисърч“. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение. Евентуални размествания обаче не могат да променят основните параметри на парламентарната картина. Съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48-я парламент, а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката „търси се“, коментират социолозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 30.03.23 г.
fallback
Още от Политика виж още