IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": Победителят в изборите ще се реши в последния момент

40,1% са заявили, че със сигурност ще гласуват

16:39 | 30.03.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Победителят в изборите на 2 април ще се реши в последния момент. Интригата е за първо и второ място, но се запазва и за следващите позиции, сочи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

От "Галъп" посочват, че стотици хиляди тепърва ще решават, затова на посочените числа към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. Възможна е чувствителна динамика, отбелязват от социологическата агенция. 

Източник: "Галъп интернешънъл болкан" Източник: "Галъп интернешънъл болкан"

Според "Галъп" в по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания.

4,1% от заявилите, че ще гласуват, твърдят, че биха посочили "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

Изследването е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3,1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Дебилом слава! В последният момент през Блуутут или Уайфай на машините ще им се бръкне в базата с цел победа на евроатлантическите ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
Сигурното е, че пак ще имаме украински парламент. Слава Украйне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още