IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Медиана": Седем формации влизат в парламента при рекордно ниска избирателна активност

Коалиция ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации, участващи в нея, посочиха от социологическата агенция

15:28 | 24.03.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност". Седем формации преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента. ГЕРБ-СДС се очертава като първа политическа сила, като води с около 2 процентни пункта на "Продължаваме Промяната – Демократична България". Това прогнозират социолозите от "Медиана" на базата на проучване на нагласите на избирателите към 23 март.

Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели. Но 10% от заявилите, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват. Това представлява около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина, коментират от социологическата агенция

В "Медиана" отчитат, че към момента ГЕРБ-СДС получава предпочитанията на 24,7% от решилите да гласуват, като изпреварва с около 2 процентни пункта коалицията ПП–ДБ (23,1%). Социолозите отбелязват, че ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации, участващи в нея.

Анкетата показва, че "Възраждане" събира 14,5% и към момента се очертава като трета политическа сила, с потенциал за растеж.

ДПС са четвърти с 13,2%, но при изследването не е отчетена традиционната подкрепа за партията от гласуването в чужбина.

БСП получава 8,6% и изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обемът на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия, коментират от "Медиана".

Данните към 23 март показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. "Левицата" (4,3%) и "Български възход" (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. „Има такъв народ“ също има шансове с подкрепата на 3,4%, се отбелязва в анализа на социолозите.

Отговори на въпроса: Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували? (в процент от заявилите, че ще гласуват)

източник: Медиана източник: Медиана

Според "Медиана" нагласите на избирателите към момента не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. "Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта), те ще трябва да решат една много сложна гатанка. Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство, избрано с лидер от ГЕРБ, нито правителство, излъчено от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете (потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство", посочват от "Медиана".

Според анализа на агенцията се оформя парадоксална картина: "Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но… трябва да се състави редовно правителство!"

Социолозите очакват като вероятен единствен изход от това положение съставянето под някаква форма на "служебно" (временно, експертно и т.н.) непартийно правителство, но не изключват и нови избори.

Отговори на въпроса: Според Вас кое е по-добре да се случи след изборите – да се състави редовно правителство или да продължа да управлява служебноправителство? (в процент от заявилите, че ще гласуват)

източник: Медиана източник: Медиана

Изследването на "Медиана" е проведено в периода 17 - 22 март сред 978 души над 18 години чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още