IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят ли политическите послания гласовете на избирателите?

Единственият шанс за правителство е между ПП-ДБ и ГЕРБ, посочиха Юлий Павлов и Георги Киряков

11:55 | 24.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Поредните парламентарни избори са само след седмица. Политическата кампания на партиите е пета поред. „Няма особен интерес от страна на избирателите, партиите са изтощени, политиците също“, коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

Според него партиите не са разширили "арсенала" си, за да могат да привлекат вниманието на различни хора. „Няма какво повече да предложат като идеи, защото не са управлявали, няма и пари. Те са изтощени откъм финансови средства за правене на кампании", е мнението на политолога.

Предизборната кампания

По думите на социолога Юлий Павлов кампанията не е спирала и когато е имало редовно правителство. Той определи сегашната кампания като абсолютно погрешна, защото е насочена към твърдите избиратели, а това е обратното на това, което пише в учебниците. „Кампаниите се водят, за да се привличат колебаещи се избиратели“, напомни той.

"Правят се някакви срещи в някакви зали с фенове. Те така или иначе би трябвало да гласуват за тези партии. Ако те не могат да привлекат собствените си фенове, значи са приключили. Противник съм на тези затваряния в зали и срещи с избиратели, това е безумие, което продължава от 90-те. Има кампании, които не са физически", подчерта политологът.

Юлий Павлов цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг за политически нагласи в България, проведено в периода 16-19 март, две седмици преди изборите, сред 1201 пълнолетни българи, чрез стандартизирано интервю лице в лице.

„Един от въпросите в проучването беше "Трябва ли правителството да наложи таван на цените" и 83% от анкетираните казват "Да", посочи той. Според него резултатът е, че служебното правителство започна действия в тази насока, но като опит да регулира тавана на надценките, а не на цените.

Социологът поясни, че при политическото самоопределяне дори привържениците на десните партии, които според анкетираните са над 70%, настояват водещи да са експертните оценки.

Изборът на партия

От проучването е станало ясно също, че едва 42% от българите са решили за кого да гласуват. Павлов очаква избирателната активност да е колкото на предишните избори, но предположи, че е възможно и да е по-ниска.

Георги Киряков определи като добра тази прогноза, при условията на „постна кампания, липса на послания и умора на политиците. „Пак е добре, че 42% са решили да гласуват. Аз си представям, че 30% са решили да упражнят правото си на вот. Може и до 50% да стигне избирателната активност. Има си и един процент от хора, които не гласуват", припомни политологът.

Попитан какъв фактор се явява местният вот за тези избори, политологът отговори: "Две хипотези има – едната е, че заради местния вот може да не се стигне до съставяне на редовно правителство, другата е, че въпреки местния вот трябва да се състави правителство и че е наложително заради многото задачи, които не могат да бъдат решени от служебното правителство. Най-добре е да има кабинет с ПП-ДБ и ГЕРБ", съветва той.

Павлов също е на мнение, че с тях може да се състави единственото възможно правителство. "Това не се харесва нито на твърдите избиратели на "Продължаваме промяната", нито на тези на ГЕРБ. Нашите изследвания показват точно обратното – две трети предпочитат този вариант пред това да има нови избори. Хубаво е партиите да се вслушат в своите избиратели и да намерят някакво решение", отбеляза социологът.

Кои са сигурните партии с представителство в Народното събрание след изборите?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Да променят се. Избирателите не виждат смисъл да гласуват за украински партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още