fallback

Съд в Ню Йорк повдигна обвинения срещу Тръмп

Те са във връзка с разследването за платените от него пари на порноактрисата Сторми Даниълс

06:54 | 31.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Съдебен състав в Ню Йорк гласува за повдигане на обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във връзка с плащанията на пари срещу мълчание на порноактриса. Прокуратурата потвърди това в изявление на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг. Той сигнализира, че може да се стигне до арест на Тръмп. Офисът му се е свързал с адвоката на Тръмп, за да координира прехвърлянето му в Ню Йорк за повдигане на обвинение, съобщиха от офиса на Браг, цитирани от Ройтерс

Обвиненията, базиращи се на разследване, водено от окръжния прокурор на Манхатън, може да променят хода на предизборната надпревара, отбелязва агенцията. Тръмп каза по-рано, че ще продължи да се състезава за номинацията на Републиканската партия, дори ако бъде обвинен в престъпление. Неговият адвокат съобщи, че е бил уведомен за обвиненията. Тръмп е първият бивш американски президент, на когото са повдигнати обвинения за криминално престъпление. 

Седемдесет и шест годишният имотен магнат беше победен на изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън. Тръмп твърдеше, че изборната победа му е била открадната в резултат на изборни измами, а сега уверява, че разследванията срещу него са „политически лов на вещици".

Какво се е случило и какви са реакциите на Тръмп?

Тръмп е платил пари за „мълчание" на актрисата малко преди да бъде избран за президент през 2016 г. - това може да влезе в противоречие с правилата за финансиране на предизборни кампании. Съдебен състав от 23 членове ще реши дали да повдигне обвинение, след като прокуратурата представи доказателства.

Самият Тръмп реагира възмутено на повдигнатото му обвинение. „Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", се казва в писмено изявление на републиканеца, който планира да се кандидатира отново за президент на своята партия на изборите през 2024 г.

Той обвини демократите, че са се опитвали да му навредят политически още от първата му кандидатура за президент на изборите през 2016 г. и са го тормозили с различни разследвания дори докато е бил на поста си. „Демократите лъжеха, мамеха и крадяха в манията си да „хванат" Тръмп, но сега направиха немислимото - импийчмънт на напълно невинен човек в акт на явна намеса в изборите", оплака се Тръмп. „Това никога не се е случвало в историята на нашата страна“.  

Използването на американската съдебна система като оръжие за разправа с политически опонент, който по случайност е водещият републикански претендент за президентския пост, не се е случвало никога досега, пише Тръмп и прогнозира, че това ще се обърне срещу президента Джо Байдън и неговите демократи.

Импийчмънтът срещу него е „атака срещу нашата страна". Това е и атака срещу „някогашните" свободни избори, САЩ сега са „страна от третия свят" и нация в упадък, написа републиканецът в Truth Social, мрежата и заместител на Twitter, на която е съосновател. Няколко думи в поста му бяха написани с главни букви, а думата „импийчмънт" беше изписана неправилно.

Адвокатите на Тръмп възнамеряват „енергично да се борят" с наказателните обвинения срещу бившия президент на САЩ. Джо Такопина, защитник на Тръмп, обяви: „В момента се провеждат две съдебни заседания. Той не е извършил никакви престъпления. Ние ще се борим енергично с това политическо обвинение в съда", обяви Такопина.

Процесът може да има последици за президентската кампания на Тръмп

Съдебният процес и евентуална присъда, при която републиканецът може да бъде осъден на няколко години затвор, може да застраши плановете му да се кандидатира отново за президент от политическа гледна точка - по отношение на подкрепата на неговата партия и на републиканската база. От друга страна, в чисто правен план Тръмп теоретично би могъл да се кандидатира на президентските избори през 2024 г. дори като осъден престъпник, както посочват правните експерти.

„Тръмп ще бъде подведен под отговорност, защото е нарушил закона", казва Джейн Клеб, председател на Демократите в Небраска. Аммар Муса от Националния комитет на Демократическата партия заяви, че „независимо от това какво ще се случи в предстоящото съдебно дело на Тръмп, очевидно е, че Републиканската партия остава твърдо в ръцете на Доналд Тръмп".

Демократът Адам Шиф нарече импийчмънта „безпрецедентен". „Но такова е и незаконното поведение, в което Тръмп участва", написа американският конгресмен в Twitter в четвъртък вечерта. „Богатите и влиятелните" също трябва да бъдат подведени под отговорност - дори и да заемат високи постове. Всичко останало не е демокрация. Шиф беше ръководител на екипа по импийчмънт в първия процес по импийчмънт срещу Тръмп.

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс разкритикува обвинението срещу Тръмп. „Смятам, че това е безобразие", заяви Пенс пред телевизия CNN. „Това само ще послужи за по-нататъшно разделение на тази страна". Това, че бивш президент на САЩ е обвинен по безпрецедентен начин по дело за финансиране на предизборна кампания, е скандално, оплака се Пенс, който беше заместник на Тръмп от 2017 до 2021 г. Милиони американци са останали с впечатлението, че това не е нищо повече от политически импийчмънт, каза той. „Това е лошо решение от страна на политически прокурор".

Председателят на консервативната платформа CPAC Мат Шлап също скочи на страната на бившия президент. „Ние сме ужасени и категорично осъждаме злоупотребата с власт от страна на главния прокурор на Ню Йорк", каза той. Американците са загубили доверие в институциите и държавните експерти, „защото истината е станала жертва на грубата политическа сила".

Наказателното обвинение е „крещящо нарушение на конституционните норми" и продължение на лова на вещици срещу Тръмп, продължи Шлап. Съдебната система е обект на злоупотреба от страна на „ненормални бюрократи" и активисти, добави той.

Демократите се намират в затруднено положение. От една страна, те трябва да осъдят действията на Тръмп, а от друга - да избегнат колкото се може повече впечатлението за партийно влияние върху съдебната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 31.03.23 г.
fallback
Още от Политика виж още