IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Ню Йорк повдигна обвинения срещу Тръмп

Те са във връзка с разследването за платените от него пари на порноактрисата Сторми Даниълс

06:54 | 31.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Плащане на „пари за мълчание" на порнозвезда

Делото се отнася до плащания на „пари за мълчание" на бившата порнозвезда Сторми Даниълс. По нейно собствено признание Даниълс е правила секс с Тръмп през 2006 г. Адвокатът на Тръмп по онова време Майкъл Коен, който оттогава се разграничава от бившия си клиент, заяви, че е платил „пари за мълчание" на нея от името на Тръмп по време на президентската кампания през 2016 г., за да предотврати политически щети от него малко преди изборите. По-късно компанията на Тръмп му е възстановила разходите на няколко вноски.

Тръмп и адвокатите му са признали за плащането. Републиканецът обаче отрича да е общувал с порноактрисата и настоява, че плащането няма нищо общо със средствата за кампанията.

Обвинителният акт на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, демократ, се смята за деликатен. Предшественикът на Браг и федералните прокурори бяха отказали да повдигнат обвинение срещу Тръмп заради плащанията на „пари за мълчание". Ако делото стигне до съдебен процес, ще трябва се чуят показанията на Коен.

Неотдавна 76-годишният бивш президент заяви в публикация в социалните мрежи, че арестът му е неизбежен. В същото време той призова последователите си да се съпротивляват: „Протестирайте, върнете си нацията!". Тогава Ню Йорк се подготви за евентуални протести и засили охраната около сградата на съда в центъра на Манхатън.

Обкръжението на Тръмп предварително беше уверило, че бившият президент ще следва обичайната процедура, ако му бъде повдигнато обвинение - и че ще се яви доброволно в съда, за да научи подробности за евентуалните обвинения. Така нямало да има причина за сензационен арест. Вероятно Тръмп ще се прибере у дома след обичайната официална процедура около обвинението. Първоначално не е ясно дали ще бъдат публикувани кадри на Тръмп с белезници или негови полицейски снимки. Бившата американска порноактриса Сторми Даниълс. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Бившата американска порноактриса Сторми Даниълс. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Губернаторът на американския щат Флорида Рон Десантис не желае да подкрепи евентуално искане за екстрадиция във връзка с обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп. „Когато правната система се използва като оръжие за постигане на политически цели, върховенството на закона се обръща наопаки", написа видният американски републиканец в Twitter. Официалната резиденция на Тръмп е във Флорида.

Бившият адвокат на Тръмп: Никой не е над закона

Бившият адвокат на Тръмп Коен се призна за виновен пред съда през 2018 г. в няколко престъпления, включително нарушения на законите за финансиране на предизборни кампании - във връзка с плащанията на „пари срещу мълчание" на Даниълс и друга жена. През декември 2018 г. Коен беше признат за виновен и осъден на три години затвор.

За Коен обвинението срещу бившия американски президент е „само началото", както той заяви в четвъртък вечерта. Сега трябва да се позволи на обвинителния акт да говори сам за себе си, каза Коен в изявление. „Въпреки това се успокоявам с факта, че поговорката, че никой не е над закона, дори и бившият президент, се оказва вярна", продължи Коен. И поддържа изявлението си по делото.

Сега трябва да се изясни дали Тръмп е искал да прикрие няколко плащания за възстановяване на разходите на Коен. Макар че плащанията на пари за мълчание не са незаконни в САЩ, прокурорите биха могли да сметнат плащането на 130 000 долара на Даниълс за принос към предизборната кампания, което е незаконно в щата Ню Йорк. И накрая, прокурорите биха могли да твърдят, че парите за мълчание са били от пряка полза за кандидатурата на Тръмп, като са помогнали да се защити репутацията му. Демонстранти срещу евентуалния арест на Тръмп преди няколко дни. Снимка: Angus Mordant/Bloomberg Демонстранти срещу евентуалния арест на Тръмп преди няколко дни. Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

В предстоящия съдебен процес Коен вероятно ще бъде основният свидетел, който ще уличава Тръмп. Той е работил за него повече от десетилетие и е бил централна фигура в няколко афери, свързани с републиканеца. Коен често е описван като „чантаджията" на Тръмп, докато не настъпи разрив между двамата. В съда и пред Конгреса на САЩ Коен отправи сериозни обвинения срещу Тръмп.

През 2019 г. Коен бе подкрепил твърденията си, че е платил пари за мълчание на Даниелс, както и на друга жена от името на Тръмп. Коен твърди, че Тръмп лично е наредил да му бъдат възстановени парите за мълчание, когато вече е бил президент. По този начин той обвинява Тръмп в престъпно поведение, докато е бил на поста си. Коен заяви, че Тръмп имал навика да не казва директно определени инструкции, а да ги изразява в своеобразен „код", който следвал.

Тръмп все още е изправен пред редица други разследвания - наред с други за нападението срещу Капитолия на САЩ от негови поддръжници на 6 януари 2021 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Е, това вече е въпрос на гледна точка. От една страна, щом мога да си позволя да не работя и да си живкам, е спорно колко съм гллуппав, нали? Имам приличен стандарт. От друга, примерно марксистка, безделничеството е за гллуппавите и некадърните. Ти не си чист марксист, защото професията ти да правиш телефонни сввиррки не се асоциира много с пролетарския облик на споделящите тази идеология. Ти си по-близо до латентния, неосъзнат социализъм, където богатите са лоши и глууупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 .... и класически глууупак! :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: SporqZaKef: С този си дебют правиш анонс, че: (посочете верния отговор) 1. Си много зает и няма да пишеш коментари. 2. Имаш много работа, но ще пишеш само под инвеститорски теми. 3. Ще спориш за кеф в свободното си време, което може експоненциално да започне да нараства - повечето тук така са започнали. Едва ли *само минаваш*. Защото все пак си се занимавал да се регистрираш и да се боричкаш с анти-бот филтрите, нали? Драго ми беше, тиквата - аз не крия, че съм професионален безделник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007Ааааа.. е де да знам.. в к0вида цъкаха стотинки, сега вече покрай Инфлацията може да са вдигнали тарифите. То не си само ти де и данчо ментовци па тикви па 0рки.. изглежда друга работа си нямате, шом се активни само под постове за Украйна и Русия. За Инвестиции иначе Тцъ. А да и една вметка, малко Хейт по Тръмп, нищо, че америка сме я виждали само на филми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... тцъ ... 30 евра напред ... :))) ... от другият лагер съм ... станаха 40 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
SporqZaKef
преди 1 година
Влизам в инвестора, гледам Зелката на първите три статии веднага коментарче, преди 19 мин, 18 мин и 15 мин. Още не е изпил първото кафе а лев и дваесе напред. Ей това е бизнесмен и предприемач!,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
нефелните и очевидно неграмотни престъпници на съд ... !! ... с ефективни присъди ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още