IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предупреди за "смърт и унищожение" в случай на обвинения срещу него

Публикацията на Тръмп е поредната от серия словесни атаки срещу прокурора на Манхатън Алвин Браг

10:54 | 25.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди за потенциална „смърт и унищожение“, ако бъде изправен пред криминални обвинения, часове след като прокурорите в Ню Йорк, разследващи плащането на пари срещу мълчанието на порно звездата Сторми Даниелс, заявиха, че не могат да бъдат уплашени, съобщава Ройтерс.

Публикацията на Тръмп от рано в петък в социалната му медия Truth Social е поредната от серия словесни атаки срещу прокурора на Манхатън Алвин Браг от миналата събота насам, когато Тръмп погрешно прогнозира, че ще бъде арестуван три дни по-късно.

Тръмп погрешно твърди, че загубата му през 2020 г. е в резултат на измама – твърдение, което вдъхнови последователите му да започнат смъртоносна атака на 6 януари 2021 г. срещу Капитолията в САЩ в опит да спрат Конгреса да удостовери избора на президента демократ Джо Байдън, който надви републиканеца Тръмп с над 7 млн. гласа.

„Що за човек може да обвини друг човек, в този случай бивш президент на Съединените щати, който е получил повече гласове от всеки друг действащ президент в историята, и водещ кандидат (с много!) за номинацията на Републиканската партия, в престъпление, когато е известно на всички, че НИКАКВО престъпление не е било извършено и също така е известно, че потенциална смърт и унищожение при подобни фалшиви обвинения могат да са катастрофални за нашата страна?“, написа Тръмп, който се опитва да спечели номинацията на Републиканската партия за президент на изборите през 2024 г.

Офисът на Браг, в писмо в четвъртък до председателите на републиканската комисия в Конгреса, оспори позицията им да разследват кабинета му и заяви, че Тръмп „е създал фалшиви очаквания, че ще бъде арестуван“ в публикацията си от миналата събота.

Писмото нарече искането на председателите за съобщения, документи и свидетелски показания "незаконно нарушаване на суверенитета на Ню Йорк".

Сторми Даниелс, актриса и режисьор на филми за възрастни, чието истинско име е Стефани Клифърд, каза, че е получила пари в замяна на мълчание за сексуален контакт, който е имала с Тръмп през 2006 г.

Тръмп отрече някога да е имал връзка с Даниелс и нарече плащането „обикновена частна сделка“. Той каза, че не е извършил престъпление и определи разследването като политически мотивирано.

Съдебното жури на Манхатън, което разследва Тръмп, няма да се събира до следващата седмица.

По други случаи прокурорите на щата Джорджия разследват опитите на Тръмп да отхвърли загубата си на изборите там, а федерален специален прокурор разследва както опитите му да отрече загубата си, така и премахването на секретни документи от Белия дом, след като Тръмп напусна поста.

В събота Тръмп ще проведе предизборен митинг в Уако, щата Тексас, 30 години след като нападение срещу религиозната секта Branch Davidians там от федерални агенти доведе до 86 смъртни случая, включително четирима служители на реда.

За някои събитието се превърна в символ на прекомерно използване на власт от правителството и е основен момент за някои десни екстремистки групи.

В имейл говорител на кампанията на Тръмп каза, че Уако е бил избран, защото е разположен между няколко големи населени центъра и разполага с инфраструктурата, необходима за организиране на голямо събитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още