IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube възстанови акаунта на Доналд Тръмп

Видео стрийминг платформата блокира Тръмп още през 2021 г. за нарушаване на политиката ѝ срещу подбуждане към насилие

20:46 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Miriam Alarcon Avila/Bloomberg
Снимка: Miriam Alarcon Avila/Bloomberg

YouTube, видео платформата на Alphabet, обяви, че е премахнала ограниченията върху канала на предходния американски президент Доналд Тръмп. Това се случва след близо две години, в които каналът му беше спрян, след бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г., които завършиха със смъртни случаи, предава Ройтерс.

Сега Тръмп има достъп до ключови инструменти за политическо набиране на средства, както и възможност да достигне до своите общо 146 млн. последователи в трите основни технологични платформи, когато се кандидатира отново за президент през 2024 г.

„Внимателно оценихме продъжаващия риск от насилие в реалния свят, като същевременно балансирахме шанса избирателите да чуят еднакво мнението на основните национални кандидати в навечерието на изборите“, посочва YouTube в туит във връзка с решението си.

Meta Platforms възстанови акаунтите на Тръмп във Facebook и Instagram по-рано тази година, докато акаунтът му в Twitter беше възстановен през ноември от новия собственик на социалната мрежа – Илон Мъск.

Екипът, занимаващ се с кампанията на Тръмп, не е отговорил веднага на запитванията за коментар.

Видео стрийминг платформата блокира Тръмп още през 2021 г. за нарушаване на политиката ѝ срещу подбуждане към насилие, след като поддръжниците му нахлуха в Капитолия на САЩ.

Сега Тръмп си възвръща достъпа до акаунти в социалните мрежи, които използва през цялата си кампания през 2016 г. и като президент, за да напада съперниците си и да изгради своя база от последователи. Това се случва точно когато Окръжната прокуратура на Манхатън обмисля да повдигне наказателни обвинения, за които Тръмп и съюзниците му твърдят, без да имат доказателства, че са политически мотивирани.

Тръмп все още не е публикувал нищо в платформите на Meta, нито в Twitter. Вместо това се придържа към собствената си услуга Truth Social – социална мрежа, която основа в края на 2021 г. и където има близо 5 млн. последователи.

Тези, които са против завръщането на Тръмп, посочват съобщенията, които той публикува в Truth Social, като доказателство, че той продължава да представлява същия риск, който някога накара различните социални мрежи да го блокират.

Тръмп също е изправен пред дело за гражданска измама на стойност 250 милиона долара, заведено от щата Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още