fallback

Премиерът на Словакия Едуард Хегер подаде оставка*

Президентът на страната Зузана Чапутова номинира зам.-управителят на централната банка на Словакия Лудовит Одор за министър-председател

19:48 | 07.05.23 г.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер напуска поста, предава Ройтерс.

Хегер е депозирал оставката си при президента Зузана Чапутова, след като оставките на няколко министри отслабиха кабинета му, посочва агенцията.

Правителството, оглавявано от Хегер, беше временно и трябваше да управлява до изборите в страната, които ще се проведат през септември, допълва агенцията.

Чапутова трябва да назначи нов служебен премиер.

Хегер беше изправен пред призиви от опозицията да направи път на технократска администрация, която да ръководи централноевропейската държава до предсрочните избори през септември.

„Реших да помоля президента да отнеме пълномощията ми и да ѝ оставя пространство да се опита с едно технократско правителство стабилно и мирно да доведе Словакия до демократични парламентарни избори“, коментира Едуард Хегер на телевизионна пресконференция.

Управляващата коалиция загуби мнозинството си през септември миналата година, когато либертарианската партия SaS се оттегли и по-късно обвини правителството, че не прави достатъчно, за да помогне на хората с разходите за енергия. През миналата година сметките за ток в Европа достигнаха рекордно високи стойности.

Подобно на други европейски държави, Словакия предостави на домакинствата и компаниите плащания, за да смекчи въздействието на високите разходи за енергия и по-голямата инфлация. Споровете между партиите обаче парализираха политиката в страната.

Междувременно Чапутова предложи зам.-управителят на централната банка на Словакия Лудовит Одор за министър-председател. „Ще номинирам временно правителство, ръководено от Лудовит Одор, заместник-управител на Националната банка на Словакия“, каза тя пред репортери след разговори с премиера в оставка Едуард Хегер.

* Обновена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 07.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още