IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Словакия падна след вот на недоверие

78 от общо 102 присъстващи депутати гласуваха "за" падането на правителството, 20 бяха против, а двама се въздържаха

21:00 | 15.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Едуард Хегер. Снимка: Bloomberg L.P.
Едуард Хегер. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на малцинството в Словакия, водено от премиера Едуард Хегер, беше свалено от власт с вот на недоверие в четвъртък, хвърляйки страната в период на несигурност, който може да доведе до предсрочни избори, съобщава Bloomberg.

78 от общо 102 присъстващи депутати гласуваха "за" падането на правителството, 20 бяха против, а двама се въздържаха.

Предложението за вота беше инициирано от бившия коалиционен партньор „Свобода и солидарност“, който напусна правителството през септември поради несъгласия с лидера на най-силната коалиционна партия Игор Матович.

Матович подаде оставка като премиер през 2021 г., като беше заменен на поста от финансовия министър Едуард Хегер.

Месеци наред правителството беше разкъсвано от политически борби, които възпрепятстват способността му да приеме ключово законодателство, включително подпомагане на домакинствата и бизнеса заради високите цени на енергията.

Президентът Зузана Чапутова сега има няколко възможности пред себе си, за да сложи край на политическите сътресения в страната и даде знак, че ще проведе преговори с парламентарните групи.

Вариантите, които се разглеждат, включват искане на сегашното правителство да остане или избиране на нов екип, който да формира мнозинство. Под въпрос е дали законодателите ще успеят да одобрят бюджета за 2023 г., който включва мерки, обещани от администрацията на Хегер, за да предпази словаците от кризата с покачващите се разходи за живот.

За да предизвикат предсрочни избори, депутатите трябва първо да изменят конституцията, за да съкратят своя мандат. Това ще изисква подкрепата на 90 от 150-те членове на парламента, без да е ясно дали ще има политическа подкрепа.

Предсрочните избори биха били най-полезни за лявоцентристките партии на бившите премиери Петер Пелегрини и Роберт Фицо, чиито партии в момента държат първите места в социологическите проучвания.

Планът на Фицо

Фицо, който изкара три мандата като премиер и който беше принуден да се оттегли от поста през 2018 г. след убийството на журналист, разследващ корупция, отчита възстановяване на доверието от рекордно ниската подкрепа миналата година и се нарежда на второ място в проучванията.

Ако се върне на власт, Фицо се зарече да спре доставките на оръжие за Украйна и вместо това да предоставя само хуманитарна помощ.

„Имаме силни резерви относно нефункционалните санкции срещу Русия“, изтъкна той по-рано този месец.

Въпреки че настоящото правителство преведе Словакия през пандемията и изигра ключова роля в подкрепата за Украйна, постоянните кавги подкопаха популярността му.

Ричард Сулик, чиято партия „Свобода и солидарност“ напусна управляващата коалиция и се присъедини към опозицията по време на вота на недоверие, обвини правителството, че е фискално безотговорно и хаотично при вземането на решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още