IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция гласува на ключови избори, които може да прекратят 20-годишното управление на Ердоган

Късно в неделя ще стане ясно дали някой от кандидатите печели над 50% от гласовете, ако това не се случи, предстои втори тур на 28 май

10:27 | 14.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турците гласуват на едни от най-важните избори в съвременната 100-годишна история на страната си, които може да свалят от власт президента Реджеп Ердоган и да спрат все по-авторитарния път на правителството му или да поставят началото на третото десетилетие от управлението му, пише Ройтерс.

Гласуването ще реши не само кой ще управлява Турция, страна членка на НАТО с 85 млн. души население, а също и как ще бъде управлявана, накъде ще поеме икономиката ѝ на фона на дълбока криза с разходите за живот и как ще бъде оформена външната ѝ политика, която възприе непредсказуем обрат.

Обществени допитвания дават лека преднина на основния опонент на Ердоган Кемал Калъчдароглу, който е начело на алианс от шест опозиционни партии, но ако никой от тях не получи повече от 50% от гласовете, ще има втори тур на 28 май.

Гласоподавателите ще изберат също нов парламент, като тук надпреварата вероятно ще е оспорвана между Народния алианс, включващ консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и Партията на националистическото действие, и Националния алианс, съставен от шест опозиционни партии, включително светската Народнорепубликанска партия, създадена от основателя на Турция Кемал Ататюрк.

Избирателните секции отвориха врати в 8 ч. местно време и ще затворят в 17 ч. Според турските закони обявяването на резултати е забранено до 21 ч. Късно в неделя може да стане ясно дали ще има втори тур на президентските избори.

В Диарбекир, град с предимно кюрдско население в югоизточната част на Турция, който пострада от опустошителното земетресение през февруари, някои хора казват, че са гласували за опозицията, а други – за Ердоган.

„Необходима е промяна за страната“, казва Нури Чан на 26 г. и посочва икономическата криза като причина да гласува за Калъчдароглу. „След изборите отново ще има икономическа криза на вратата и затова исках промяна“, допълва Чан.

Но 51-годишният Хаяти Арслан казва, че е гласувал за Ердоган и неговата партия ПСР.

„Икономическото положение в страната не е добро, но все още вярвам, че Ердоган може да оправи това положение. Престижът на Турция в чужбина достигна много добро ниво с Ердоган и искам това да продължи“, допълва той.

Пред избирателните секции в града се оформиха опашки, а около 9000 полицаи се грижат за реда в провинцията.

Много хора в провинциите, засегнати от земетресението, при което загинаха над 50 хил. души, изразиха гняв заради бавната първоначална реакция на правителството, но няма данни темата да е повлияла на решението на хората за кого да гласуват.

Кюрдските избиратели, които съставляват между 15% и 20% от избирателите, ще играят ключова роля, като Националният алианс е малко вероятно да постигне парламентарно мнозинство.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) не е част от основния опозиционен съюз, но категорично се противопоставя на Ердоган след мерките срещу негови членове през последните години.

ДПН обяви подкрепата си за Калъчдароглу на президентските избори. Тя участва на парламентарните избори с емблемата на малката Зелена лява партия заради заведено съдебно дело от главния прокурор с искане за забрана на ДПН за връзки с кюрдски бунтовници, обвинение, което партията отрича.

Краят на една ера?

69-годишният Ердоган е силен оратор и майстор на предизборните кампании, той ще се бори за оцеляване в най-тежкия си политически тест. Ердоган се радва на ревностна лоялност от вярващите турци, политическата му кариера оцеля след опит за държавен преврат през 2016 г. и многобройни корупционни скандали.

Но ако турците наистина свалят Ердоган от власт, това до голяма степен ще се дължи на намаляващия им просперитет, равенство и възможности да покриват основните си нужди, след като инфлацията надхвърли 85% през октомври 2022 г., а лирата преживя срив.

74-годишният Калъчдароглу, който е бивш държавен чиновник, обещава, ако спечели изборите, да върне ортодоксалните икономически политики.

Той също така казва, че ще се стреми да върне страната към парламентарната система на управление за разлика от изпълнителната президентска система на Ердоган, въведена чрез референдум през 2017 г. Той също така обещава да възстанови независимостта на съдебната система, която според критиците Ердоган използва, за да смаже недоволните.

По време на управлението си Ердоган наложи строг контрол върху повечето институции в Турция и загърби либералите и критиците. В доклада си от 2022 г. „Хюман Райтс Уоч“ съобщи, че правителството на Ердоган е върнало с десетилетия назад представянето на Турция по отношение на човешките права.

Ако спечели, Калъчдароглу е изправен пред предизвикателството да запази обединен опозиционния съюз, който включва националисти, ислямисти, секуларисти и либерали.

Последните дни от предизборната надпревара бяха белязани от обвинения в чужда намеса.

Калъчдароглу заяви, че партията му има конкретни данни за отговорност на Русия в публикуването на „напълно фалшиво“ онлайн съдържание, което Москва отрече. Ердоган обвини опозицията, че работи с американския президент Джо Байдън за свалянето му от власт. Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон не застава на ничия страна в изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Малкото ДПС патерица или гьостерица(чегърталка) ще бъде https://offnews.bg/politika/ilhan-andaj-kalachdaroglu-malko-izigra-dps-niama-rahat-balans-799315.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още