IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се облагодетелства и кой изгуби от управлението на Ердоган в Турция?

Религиозните слоеве взеха преднина за сметка на медиите и военните, а средната класа прогресивно обеднява, според анализ

14:55 | 07.05.23 г. 1
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Двадесетгодишното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция доведе до просперитет на някои слоеве, а други - до страдания, в силно поляризираната страна.

Агенция Франс прес разглежда някои от победителите и губещите от ситуацията в страната преди парламентарните и президентските избори следващата неделя.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Религиозните слоеве

Дирекцията по религиозните въпроси, или Дианет, се превърна в могъща сила при Ердоган, благочестив мюсюлманин, чиято партия с ислямски корени подложи на изпитание светските основи на постосманска Турция. Дианет има собствен телевизионен канал, който използва, за да участва в политически дебати, и се радва на бюджет, сравним с този на средностатистическо министерство.

Разширеният обхват на дирекцията я превърна в мишена на светските противници на Ердоган, които се оплакват от нарастващия брой джамии, курсове по Коран и влиянието на религиозните секти. Бившият ръководител на дирекцията Мехмет Гьормез си осигури силната подкрепа на Ердоган, след като се забърка в спорове относно охолния му начин на живот, който включваше използването на лъскава германска кола.

Строителният сектор

Ердоган положи началото строителен бум, който стимулира растежа, но също така създаде противоречиви връзки между правителствените служители и спечелилите големи държавни поръчки. Строителният бум предложи модерни домове на милиони, а древни градове получиха нов облик с високи сгради.

Строителната лудост се обяснява със склонността на Ердоган към „лудите проекти“. Тези амбициозни мегаинвестиции покриха Турция с мостове, летища и включваха планове за нов канал, който да съперничи на пролива Босфора. Неговите противници определят тези мащаби на строителството като екологична катастрофа, която е обогатила съюзниците на правителството.

Повече от 200 изпълнители на строителни дейности бяха арестувани по време на разследване на нарушения на безопасността, допринесли за смъртта на повече от 50 хил. души при февруарското земетресение в югоизточната част на Турция.

Консервативните мюсюлмани

Правителството на Ердоган защитава правата на консервативните мюсюлмани след десетилетия на твърдо светско управление. Някои от най-големите придобивки зарадваха благочестиви жени, на които постепенно бе разрешено да започнат да носят забрадки в университетите, в държавните служби, парламента и полицията.

Въпросът е личен за Ердоган, който се оплака, че светските правителства не са позволили на дъщерите му да ходят в университета със забрадки. Двете му дъщери обаче в крайна сметка учиха в чужбина.

ГУБЕЩИТЕ

Медиите

Някога оживената независима медийна сцена на Турция, на която дипломатите се възхищаваха като израз на плурализъм, постепенно изчезна при управлението на Ердоган. Анализаторите изчисляват, че 90 процента от медиите в Турция са съюзници на правителството.

Правителството на Ердоган налага тежки данъци на критикуващи медии и използва евтинити заеми, за да насърчи избрани бизнесмени да управляват вестници и телевизионни канали. Това е придружено от репресии срещу опозиционните репортери, особено в кюрдските медии, които набраха сила след неуспешния преврат през 2016 г. Турската организация за независима журналистика P24 твърди, че 64 репортери в момента са в затвора.

Влиянието на военните

Турската армия, светска сила с история на организиране на преврати, постепенно загуби влияние в политиката. Процесът се ускори, след като ренегатска военна фракция организира неуспешен опит за преврат през 2016 г., за който Ердоган обвини мюсюлмански проповедник, избягъл в САЩ. Ердоган отмъсти с чистки, при които хиляди военнослужещи бяха хвърлени в затвора, а стотици от тях до живот.

Репресиите унищожиха горния ешелон на една от най-стратегически разположените отбранителни сили на НАТО. По-специално военновъздушните сили загубиха някои от своите предимно висококвалифицирани пилоти и офицери.

ПО СРЕДАТА

Кюрдите

Репресирани от минали светски правителства, кюрдите помогнаха на Ердоган да бъде избран и го подкрепиха в началото на управлението му. Ердоган се опита да подобри техните културни и езикови права и започна преговори, насочени към прекратяване на кюрдската въоръжена борба за по-широка автономия в югоизточната част на Турция. Но общността, която наброява между 15 млн и 20 млн души, беше подложена на натиск, когато тези преговори се провалиха и насилието се възобнови през 2015 г. Десетки кюрдски кметове бяха лишени от изборните си длъжности и заменени от държавни попечители. Основната прокюрдска партия е застрашена от закриване заради обвинения в тероризъм.

Средната класа

Турция се радваше на икономически бум по време на първото десетилетие на власт на Ердоган, който създаде процъфтяваща нова средна класа. От 2013 г. икономиката се люшка от една криза в друга. Икономическата продукция на глава от населението в Турция се свива обратно до нивата от първото десетилетие от управлението на Ердоган, твърди Световната банка. Неконтролираната инфлация изтри спестяванията на милиони, а мнозина затъват във все по-дълбоки дългове.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 11 месеца
На Ердоан средна класа в Турция не му трябва.Нужни са му бедни и прости хора,които да го избират.Подобно на ситуацията и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още