IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към преизбирането на Ердоган се усложнява с оттеглянето на ключова партия

Народната демократична партия обяви, че няма да предлага свой кандидат на предстоящите президентски избори

16:22 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата самостоятелна политическа партия в Турция обяви, че няма да предлага свой кандидат на предстоящите президентски избори през май – задочна подкрепа за кандидата на основната опозиция.

Народната демократична партия (НДП) и пет обединени леви движения ще проведат кампания срещу „едноличното управление“ на Реджеп Ердоган, заяви съпредседателката на партията Первин Булдан, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че тя не подкрепи изрично кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, решението на партията предотвратява разделение между конкурентите, търсещи единен фронт преди гласуването на 14 май.

Подкрепата на НДП се е доказвала като ключова в предишни избори, успявайки да натежи срещу проправителствените кандидати във водещи градове през 2019 г.

Избирателите на НДП като цяло виждат в Кълъчдароглу политик, който би могъл да защити правата на кюрдското малцинство в Турция, което съставлява около една пета от населението на 85-милионната страна.

Партията, която в момента е третата по големина в парламента, е обект на мерки от страна на държавата от 2015 г., когато блокира мнозинството на управляващата Партия на справедливостта и развитието на изборите. Застрашена е също от възможна забрана заради обвинения в сепаратизъм, но би могла да ги заобиколи, като предлага парламентарни кандидати от името на друга прокюрдска група, Зелената левица.

Кълъчдароглу се очерта като основния кандидат на опозицията, след като представи кандидатурата си преди две седмици след месеци на гадаене на кого ще заложи.

Растящото единство на опозиционните партии подчертава предизвикателството, пред което ще трябва да се изправи Ердоган на фона на растящото обществено недоволство за начина, по който правителството реагира след смъртоносните земетресения от февруари, както и във връзка с най-тежката през последните две десетилетия ценова криза.

Междувременно стана ясно, че Кълъчдароглу в сряда е внесъл заявлението си за кандидатиране за президент на Турция във Висшата избирателна комисия (ВИК) на страната, съобщава БТА, позовавайки се на опозиционния турски в. „Джумхуриет“.

В 17 часа местно време в четвъртък изтича срокът за подаване на заявления за кандидатиране за президентските избори в Турция, посочва телевизия НТВ.

По-рано във вторник във ВИК бе внесена кандидатурата на президента Реджеп Ердоган.

Според няколко анкети, извършени през последния месец, Кълъчдароглу има значителна преднина пред Ердоган, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още