IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Подкрепата на кюрдите е решаваща за изхода от изборите в Турция

Ще успее ли Кемал Кълъчдароглу да обедини опозицията срещу Реджеп Тайип Ердоган, коментира Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН

11:42 | 10.03.23 г.

Как изглежда националният договор между турци и кюрди ще проличи на предстоящите избори на 14 май. „Открит стои въпросът дали прокюрдската Демократична партия на народите ще подкрепи кандидата за поста държавен глава на опозиционния алианс в Турция Кемал Кълъчдароглу“, коментира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН. 

Според него подкрепата на кюрдите е решаваща за изхода на изборите в Турция. 

„Има сигнали в тази посока, но има и няколко проблема, като един от тях е, че в коалицията от шест опозиционни партии присъства националистическа партия. Подкрепата за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган е от консервативните, дясноцентристки избиратели и единствено обединена опозиция има някакъв шанс да го победи“, посочи анализаторът и допълни, че кандидатът на опозиционния алианс среща 56,8% одобрение.

Според него различни сценарии и много тенденции могат да развият, които си противоречат една на друга в Турция. Карагьозов потвърди, че Турция има демографски и икономически потенциал, но трябва да реши вътрешните си проблеми. По думите му страната се стреми към демократизация и постигане на социална хармония в общество, което доскоро беше разделено – светско – религиозно. Анализаторът е категоричен, че границите сега са по-различни от тези, които бяха преди години, и са се променили с демографията.

Що се отнася до президентските избори, Мариян Карагьозов припомни, че на последните местни избори в Турция през 2019 г. обединената опозиция спечели в големите градове. „Обединената опозиция спечели Анкара и Истанбул, а Кемал Кълъчдароглу бе този, който инициира диалога на пет опозиционни партии и неговата Народнорепубликанска партия”, отбеляза анализаторът.

На въпрос защо кметът на Истанбул не е кандидатът на опозицията за поста държавен глава, Мариян Карагьозов посочи, че макар кметът на Истанбул да има възможността да разпространи влиянието си много надълбоко в Турция, което почти никой друг турски политик не може, над него виси заплаха, че може да получи забрана да участва в политиката вследствие на заведено дело и получена присъда срещу него на първа инстанция.

Той изтъкна, че кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу е човек, който през живота си не е бил обвиняван в корупция, и започва политическата си кариера едва след като се пенсионира. Анализаторът припомни, че политикът вече загуби няколко избори от Ердоган, но според него в политиката най-важните избори са последните и те предстоят на 14 май. Карагьозов съобщи, че Кълъчдароглу обаче губи популярност заради острата си реакция срещу властите след земетресението.

Провали ли се в посредничеството между Русия и Украйна Турция? Какво обеща обединената опозиция на турското общество? Защо социологическите проучвания в Турция са спорни? Какви промени във външната политика обеща шестпартийният Национален алианс? Какви са очакванията на Турция от ЕС и света за помощ при възстановяването? Как ще се отрази на България засиленото индустриално производство на цимент и желязо в Турция? 

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още