IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оцелелите след земетресенията в Турция преосмислят лоялността си към Ердоган

Опозицията обаче се забави с избора на кандидат, което също може да се отрази на резултатите на изборите през май

09:56 | 08.03.23 г. 2
Снимка: Orhan Cicek/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Orhan Cicek/Anadolu Agency via Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може и да разчиташе на силна подкрепа на изборите от Чигдемтепе и други села и градове в Югоизточна Турция в миналото, но огромното земетресение и бавната реакция на спасителните екипи направиха преди лоялната подкрепа по-несигурна, пише Ройтерс.

Има сигнали, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган все повече осъзнава, че не може да приеме минали гласове за даденост, докато официални лица говорят за ускоряване на плановете за възстановяване на сградите преди изборите през май, които може да се окажат най-тежките за Ердоган от над две десетилетия.

„Това цяло село гласува за ПСР, макар че никой не знае защо“, казва шофьор на камион в Чигдемтепе, което е заобиколено от полета с памук и чесън в провинция Кахраманмарас – регион, където цели градски центрове бяха унищожени.

„Земетресението определено променя мнението ни, тъй като първите дошли на помощ и палатките дойдоха много късно“, казва той.

Пред колко голямо предизвикателство се изправя Ердоган е трудно за определяне предвид липсата на социологически проучвания в региона. Освен това опозицията се поколеба, преди най-накрая да постигне съгласие за кандидат, който да се изправи срещу Ердоган, а това обезпокои избирателите. В същото време експертите казват, че засегнатите от земетресението може бързо да променят мнението си.

Интервюта на Ройтерс с близо 30 жители през изминалата седмица в Кахраманмарас, Адияман и Газиантеп – провинциите, където бели палатки са разположени на фона на изкривени или сринати сгради – предполагат, че политическата лоялност, дори сред някогашни твърди поддръжници на Ердоган, се променя.

„Мнението ми напълно се промени“, казва студент в селските райони на Кахраманмарас, който, подобно на други, отказва да каже името си. „Тук дишаме ПСР, но това земетресение промени всичко за нас. Тези хора не знаят какво правят“.

Най-смъртоносното бедствие в съвременната история на Турция унищожи малки и големи градове и уби десетки хиляди хора преди месец, основно в консервативната крепост, която сериозно подкрепяше Ердоган и ПСР от две десетилетия.

Макар че са само малка извадка от 14-те млн. души, засегнати от земетресенията в Югоизточна Турция, мненията на интервюираните хвърлят светлина за това как тези избиратели от предимно селски райони и работническата класа може да повлияят на президентските и парламентарните избори.

Мнозина се възмущават от годините на хлабави строителни политики на ПСР, които позволяваха да бъдат построявани до осеметажни сгради с апартаменти – хиляди от които сега са унищожени.

Някои са раздразнени и от това, което възприемат за безчувствени изявление на политическите лидери, включително Ердоган, който поиска прошка миналата седмица за реакцията след земетресението, която можеше да бъде по-бърза, а други се подиграват на плана на правителството да възстанови сградите в региона за само година.

На хората обаче им е трудно и да се представят, че ще гласуват за опозиционните партии и новия им кандидатКемал Кълъчдароглу.

ПСР управлява Турция с малки сериозни електорални предизвикателства от 2002 г. насам, а членове на партията казват за Ройтерс, че са наясно с гнева сред избирателите си в Югоизточна Турция, но са уверени, че комбинацията от бързо строителство и объркана опозиция ще им донесе победа.

Представител на партията казва, че те ще „пренасочат“ фокуса на жителите към усилията за възстановяване на сградите и подчертава, че никой освен Ердоган не може да направи това бързо. Друг казва, че ще покажат реконструкцията в район, където 227 хил. сгради се срутиха или ще бъдат разрушени.

Социолозите като цяло избягват да анкетират тези в зоната на бедствието, а националните социологически проучвания показват, че ПСР запазва подкрепата си. Те сочат напрегната изборна надпревара въпреки кризата с разходите за живот, която обхвана турците много преди земетресението с магнитуд от 7,8 по Рихтер и вторичните трусове да предизвикат критики към правителството.

Неубедителна опозиция

Центристкият опозиционен блок в понеделник най-накрая посочи бившия държавен служител Кълъчдароглу – лидер на Републиканската народна партия (РНП) от 2010 г. насам, за свой кандидат.

Регионът гласува с 65% или повече за ПСР и нейния националистически съюзник MHP на последните избори през 2018 г. Много жители казват за Ройтерс, че опозиционните партии са посочили кандидат късно и че те ще подкрепят само такъв с националистически корени, например кмета на Анкара Мансур Явас – който по план ще бъде един от вицепрезидентите на Кълъчдароглу, ако той победи.

Търговец на строителни материали в Адияман – град от 650 хил. души, чийто център днес представлява пустош от разбит бетон, се присмива на идеята Кълъчдароглу да е президент.

Умур, млад счетоводител в града, казва, че е възнамерявал на първите си избори да гласува за опозицията, но само ако кандидатът е „с нисък профил и ефективен като Явас“.

Не е моментът за избори

Официални лица за кратко заговориха за отлагане на изборите – преди да се откажат и да продължат напред с датата 14 май – решение, което за някои е трудно за разбиране.

„Не е разумно да се провеждат избори през май. Хората страдат, все още страдаме“, казва Махмут, застрахователен служител в град Бсени, където след земетресението казва, че е можел да чуе братовчедите си под развалините, преди гласовете да спрат.

Молбата за прошка от Ердоган бе приета зле, казва той, добавяйки, че обикновено гласува за MHP.

„Има мнозина, които искат да гласуват за опозицията... и аз може би бих, но няма да гласувам за Кълъчдароглу, защото той не е спечелил нито едни избори“, казва той.

52-годишният Мехмет, строителен подизпълнител, живеещ със съпругата си и детето си в палатка в Адияман, казва, че „всички“ гласуват за Ердоган като президент и той също ще го направи, но ще накаже ПСР, гласувайки за MHP.

Мехмет Али Кулат, председател на социологическата агенция МАК, казва, че при предишни земетресения оцелелите обикновено обвиняват първо правителството, а след това подкрепят този, който възстанови домовете им.

Има само около 55 сгради в Игдели, където жителите издигат собствени палатки и възнамеряват сами да възстановят сградите.

„Правителството през последните 20 години не работи за хората“, казва 70-годишният фермер Мехмет. „Не вярвам, че опозицията също може да се справи с тази задача. Но се нуждаем от фундаментална промяна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
До: v_tin Земетресенията са Божа работа; узаконяването на незаконно строителство със съмнително качество за милиарди от администрацията на Ердоган обаче не влиза в тази категория. Отделно, след голямото заметресение 1999 год. въведоха извънреден данък с цел да предотвратят некачественото строителство - оказва се, че приходите от този данък не са използвани по предназначение. Та затова са гневни хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
v_tin
преди 1 година
А ердоган ли е виновен за земетресенията , че да гласуват против него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още