IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният опонент на Ердоган засилва позициите си преди президентските избори

Един от четиримата кандидат-президенти изненадващо се оттегли от надпреварата днес

20:22 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основният опонент на Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция на 14 май получи подкрепа в четвъртък (11 май), когато кандидат на малка партия неочаквано се оттегли, а внимателно наблюдавано допитване му даде преднина от над пет процентни пункта, предава Ройтерс.

Оттеглянето на Мухарем Индже, един от четиримата кандидати на президентските избори в неделя, може да промени последните дни от предизборната кампания в най-големия тест за Ердоган в 20-годишното му управление.

Допитването на института Konda даде подкрепа за Ердоган от 43,7%, а за Калъчдароглу – от 49,3%, които не са достатъчни за необходимото мнозинство, за да спечели още на първи тур. Изборите вероятно ще се решат между двамата на втория тур, който ще се проведе на 28 май.

Допитването е било проведено на 6 и 7 май преди съобщението на Индже. „Възможността Кемал Калъчдароглу да спечели нараства с оттеглянето на Индже. Няма да се изненадам, ако той получи 51%“, коментира Бекир Аджирдир, ръководител на Konda, който говори пред информационния сайт T24 след съобщението.

Заключенията в допитването на Konda до голяма степен съответстват на някои други допитвания, които дават преднина на Калъчдароглу. Той беше определен за кандидат на шест партии в опозиционен съюз и също така е лидер на Народнорепубликанската партия. Индже беше неуспешен кандидат за президент на същата партия през 2018 г.

Стремежът на Ердоган за преизбиране е усложнен от кризата с разходите за живот, породена от спада на лирата и ускоряването на инфлацията, както и от опустошителното земетресение през февруари, при което загинаха над 50 хил. души в Турция, а милиони останаха без домове.

Допитването на Konda даваше подкрепа от 2,2% на Индже, който заяви, че е мишена на клеветническа кампания.

„Оттеглям кандидатурата си. Правя го за страната си“, заяви той, но не подкрепи друг кандидат и поиска от хората да гласуват за неговата партия на парламентарните избори.

Ердоган заяви, че е „натъжен“ от оттеглянето на Индже.

Индже си навлече гнева на много поддръжници на Калъчдароглу по време на кампанията, според които е възможно той да откъсне гласове. Намеквайки за тези твърдения, той заяви, че се оттегля, така че опозицията да няма извинение, ако изгуби изборите, и да не хвърля вината срещу него.

Според допитването на Konda подкрепата за четвъртия кандидат-президент Синан Оган е 4,8%. Мнозинството привърженици на Оган и на Индже клонят към гласуване за Калъчдароглу на втория тур, счита институтът.

Допитване на Metropoll също установи, че гласуването върви към втори тур, като Калъчдароглу получава 49,1%, а Ердоган – 46,9%. На втори тур Калъчдароглу би получил 51,3%, счита институтът.

Според допитването на Konda подкрепата за управляващия алианс на Ердоган на парламентарните избори е 44%, като той изпреварва опозиционния съюз с подкрепа от 39,9%. Прокюрдската партия Демократична партия на народите, която подкрепя Калъчдароглу, се очаква да играе ролята на балансьор.

Основният борсов индекс в Турция нарасна с 6%, след като Индже направи изненадващото съобщение пред централата на партията си в Анкара. Финансовите пазари са на нокти, тъй като Кемал Калъчдароглу се зарече да промени неортодоксалната икономическа политика на Ердоган.

Турските държавни доларови облигации поскъпнаха силно, като по-дългосрочните прибавиха 2,5 цента от долара и се разменят за над 82 цента – нива, които бяха видени за последен път преди повече от една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още