IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен прие оставката на Мария Габриел като комисар по иновациите

Портфолиото на българката се поема от Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас

17:22 | 15.05.23 г. 3
Мария Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Мария Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие оставката на комисар Мария Габриел, съобщават от ЕК. Ресорът на българката ще бъде поет от зам.-председателя на ЕК Маргрете Вестегер, която отговаря за технологиите, и от другия зам.-председател Маргаритис Схинас, чийто ресор е озаглавен "Утвърждаване на европейския начин на живот".

Председателят на ЕК отбеляза работата на Мария Габриел по програмата "Хоризонт Европа", която насърчава иновациите, както и Европейския съвет по иновациите, който подкрепя стартиращите предприятия в общността. Фон дер Лайен коментира още и личния ѝ ангажимент за успеха на Европейската година на младежта.

Мария Габриел беше номинирана от ГЕРБ/СДС за премиер на страната и по-рано днес (15 май) получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. В последните дни тя води активни преговори с парламентарно представените партии за съставяне на правителство с хоризонт на действие една година и няколко основни приоритета, сред които смяната на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев отговори на заявката с коментар, че има натиск да напусне поста си, но планира да довърши мандата си.

Мандатът на комисията "Фон дер Лайен" изтича през пролетта на 2024 година. Всяка държава от ЕС има своя представител в Европейската комисия, посочван от националните власти и след изслушване одобряван от Европейския парламент и ЕК.

Цифровизацията, която беше част от ресора и на Мария Габриел, както и зеленият преход са сред основните приоритети на ЕК в сегашния мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
baba_meca
преди 10 месеца
До: Alex Silver Явно вече е нагласена работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Alex Silver
преди 10 месеца
С тоя блеснал кокорчовски поглед май е дорасла за друг пост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Alex Silver
преди 10 месеца
И как ще я върнат обратно, след като "състави" правителството на подмяната? Дето няма кой да подкрепи, дори срещу много "шума"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още