IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС

Поемам с отговорност проучвателния мандат, обяви пред държавния глава Мария Габриел

15:08 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите от 2 април - ГЕРБ-СДС.

Радев връчи папката за съставяне на правителство на Мария Габриел, издигната от партията на Бойко Борисов за премиер.

"Поемам с отговорност проучвателния мандат”, обяви пред държавния глава Габриел. 

"Ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство“, каза  Габриел, след като получи папката с първия проучвателен мандат.

Тя посочи, че нейното предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на България.

Президентът, от своя страна, пожела успех на Габриел и допълни, че точно след седмица очаква състав на Министерски съвет.

В търсене на подкрепа за кабинет днес кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел проведе срещи с представители на „БСП за България“, ДПС и „Има такъв народ“.

От БСП не дадоха окончателен отговор дали ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и посочиха, че ще се допитат членовете на партията. Отговор от БСП за евентуална подкрепа се очаква утре.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ също се чака отговор през утрешния ден.

От ДПС заявиха, че профилът на кабинета трябва да изглежда европейски и имат експерти в почти всички сфери.

От ИТН посочиха, че нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепят и съответно няма да подкрепят и такъв тип правителство.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание. Ако не успее, президентът възлага съставяне на кабинет на посочен от втората по численост парламентарна група („Продължаваме промяната – Демократична България") кандидат за министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още