IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рон Десантис се сблъска с проблеми в Twitter при анонса на кандидатурата си

Католикът с италианско потекло и три деца следва строг десен курс във Флорида, която управлява от 2019 г. 

07:30 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Рон Десантис. Снимка: Photographer: Al Drago/Bloomberg
Рон Десантис. Снимка: Photographer: Al Drago/Bloomberg

Рон Десентис обяви вече официално кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. „Кандидатирам се за президент, за да оглавя нашето велико американско завръщане", написа в Twitter републиканският губернатор на американския щат Флорида. 44-годишният политик, който се е отличил като заклет консерватор и хардлайнер, публикува и първия видеоклип на кампанията.

След това обаче му се наложи да се бори с технически проблеми: всъщност той искаше да говори с ръководителя на Twitter Илон Мъск в рамките на конференция на живо ("Spaces") за амбициите си да влезе в Белия дом. Аудиовръзката обаче продължаваше да прекъсва. В началото се чуваше модераторът Дейвид Сакс, но звукът продължаваше да прекъсва. След около 20 минути излъчването прекъсна напълно и се появи надпис „приключено". Няколко минути по-късно събитието беше рестартирано и ДеСантис започна да говори. „Просто имаме огромен брой хора онлайн, затова сървърите са малко претоварени", извини се Мъск. Дори консервативният американски телевизионен канал Fox News нарече изявлението на Десантис, около което се вдигна много шум, „катастрофа за Twitter". И дори президентът на САЩ Джо Байдън не можа да устои на малко странично подмятане: По време на срива той публикува в личния си профил в Twitter връзка към страницата за дарения на собствената си предизборна кампания - и коментира: „Тази връзка работи".

Обикновено кандидатите за президент избират различен формат за своето „голямо изявление", като изнасят речи пред поддръжници или публикуват сложно подготвени видеоклипове. Аудиоизлъчване в Twitter е необичайно и би трябвало да помогне най-вече на един: Илон Мъск. Технологичният милиардер изпълняваше преди всичко ролята на рупор за посланията на републиканците.

"Нужна ни е смелостта да бъдем водачи и силата да побеждаваме", казва Десантис в едноминутното видео и допълва: "Аз съм Рон Десантис и се кандидатирам за президент, за да поведа нашето голямо американско завръщане". И още: „Трябва да сложим край на културата на загубата, която зарази Републиканската партия през последните години“. Това вероятно е закачка към Доналд Тръмп, който загуби президентските избори през 2020 г. от Байдън и когото много републиканци обвиняват и за разочароващото представяне на партията на междинните избори за Конгрес през ноември миналата година. Десантис, от друга страна, беше преизбран за втори мандат като губернатор през ноември с почти 60% от гласовете. 

Нужна ни е смелостта да бъдем водачи и силата да побеждаваме.
Рон Десантис
кандидат-президент на САЩ

Тръмп води в социологическите проучвания

Това го превръща в лъч на надежда сред много републиканци и със сигурност – в най-опасния претендент на Доналд Тръмп в надпреварата за консервативната президентска номинация. Католикът с италианско потекло следва строг десен курс във Флорида, която управлява от 2019 г., и се стилизира като борец срещу лявата „будна" (woke) идеология. През последните месеци той влезе в заглавията на медиите със забрана на книги и странен спор с развлекателния гигант Disney заради закон за преподаване в училищата във Флорида, който беше критикуван като антигейски. За консерваторите, на които им е писнало от лудориите на Тръмп, но искат кандидат с тръмпианско съдържание, Десантис се разглежда като реална алтернатива


Докато преди години Тръмп беше своеобразен ментор за Десантис, сега 76-годишният мъж се опитва да се дистанцира от много по-младия си опонент. „Вместо да бъде благодарен, Десантис сега атакува самия човек, който спаси кариерата му", гласи един от двата видеоклипа, които Тръмп публикува в съоснованата от него онлайн платформа Truth Social приблизително по същото време, когато Десантис обяви кандидатурата си. Имало само един човек, който можел да направи Америка отново велика - и това бил Доналд Тръмп. Той вече бил успял да докаже това по време на престоя си в Белия дом.

Десантис, баща на три деца, има ясна кариера. Той е учил в елитните университети Йейл и Харвард, служил е във военноморските сили и по време на военната операция на САЩ в Ирак. По-късно е избран за член на американския парламент, където, наред с други неща, води кампания срещу по-строгите закони за опазване на климата. Кандидатурата му за президент се очакваше отдавна. Няколко часа преди съобщението си в Twitter той подаде необходимите документи за кандидатура във Федералната избирателна комисия на САЩ.
Рон Десантис е смятан за най-големия конкурент на Тръмп сред републиканците. Снимка: Bloomberg Рон Десантис е смятан за най-големия конкурент на Тръмп сред републиканците. Снимка: Bloomberg
Според социологическите проучвания на републиканското поле от кандидати в момента Десантис е на второ място със средно 21% одобрение. Това го поставя на повече от 30 пункта зад Тръмп. За републиканската номинация Рон Десантис ще си съперничи с личности като бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, сенатор Тим Скот от Южна Каролина, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и предприемача в сферата на биотехнологиите Вивек Рамасвами. Бившият вицепрезидент Майк Пенс също е смятан за вероятен претендент, но все още не е обявил кандидатурата си.

Първичните избори за президентските избори през ноември 2024 г. започват през февруари следващата година. Победителят в републиканските първични избори ще се изправи срещу досегашния президент Байдън от Демократическата партия, който иска да бъде преизбран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още