IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Империята на Мики Маус линее 

Disney прогнозира по-голяма загуба от стрийминга в навечерието на 100-годишния си юбилей 

11:19 | 11.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON  MARNE
Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON MARNE

Най-голямата развлекателна компания в света Disney си навлече гнева на политиците. Губернаторът на Флорида Рон Десантис иска да лиши Disney от данъчните привилегии за тематичните ѝ паркове във Флорида, с които корпорацията се ползва от 70-те години на миналия век. Причината за това е нов закон в щата, който ограничава училищните уроци по сексуалност и полова идентичност. Disney разкритикува този ход на местните власти.

„Моята работа не е да коленича пред някоя будна (woke) корпорация, а да защитавам децата", изригна Десантис съвсем наскоро. Думата "woke" често се използва в консервативните среди като обида срещу онези, които се обявяват срещу дискриминацията.

Какво прави Disney според Десантис: когато римейкът на класическата „Малката русалка" излезе на голям екран в края на май, главната актриса за първи път ще бъде тъмнокожа. Това предизвика критики сред американските десни.

Disney не е свикнала с подобни нападки. А борбата с предстоящия кандидат за президент Десантис не е единственият проблем на отслабващата империя на Мики Маус: огромна планина от дългове тежи на Disney, компанията се бори с многобройната конкуренция и инвеститорите активисти. Въпреки че цената на акциите се е повишила с почти 13% тази година до над 101 долара, тя все още е далеч от най-високата стойност от 197 долара, която достигна през пролетта на 2021 г.

Всъщност тази година Disney иска да отпразнува своята 100-годишнина: в Мюнхен е открита голяма инсталация на Disney, която скоро ще тръгне на световно турне. А Дисниленд в Париж е на печалба за първи път цели 30 години след откриването си. Но Handelsblatt разкрива няколко проблема, които засенчват празничното настроение.

1. Disney се разраства бързо, но страда от големи дългове

Вярно е, че приходите са по-високи от всякога в историята: през второто полугодие на финансовата година Disney реализира 45,3 млрд. долара - с десет процента повече, отколкото година по-рано. Нетната печалба дори се е увеличила с 57% до 2,5 млрд. долара, съобщи компанията в четвъртък вечерта.

Въпреки това Disney седи върху планина от дългове и други задължения, възлизащи на 103,3 млрд. долара. А бизнесът със стрийминг продължава да отчита високи загуби. В размер на 1,7 млрд. долара загубата през първата половина на 2022 г. се е увеличила с още 16% в сравнение със същия период на миналата година. Следователно главният изпълнителен директор на групата Боб Айгър е далеч от целта си да направи подразделението за стрийминг печелившо до 2024 г.

„Предприемаме всички необходими стъпки, за да направим стрийминг бизнеса печеливш", заяви Айгър на конференцията за анализатори. Но добави, че не бива да се забравя и фактът, че Disney+ стартира едва преди три години и половина. „В този смисъл ние все още сме стартираща компания“.

Междувременно Disney се възползва от края на пандемията. Неговите шест места за отдих с няколко тематични парка и хотели привличат хиляди фенове, които плащат стотици долари на ден за вход, настаняване и храна. Този бизнес сегмент е увеличил продажбите си с 19% и със своите 16,5 млрд. долара представлява около една трета от общите приходи.

Основателят на компанията Уолт Дисни е пионерът, който комерсиализира развлекателната индустрия. Днес главният изпълнителен директор Айгър трябва да намали разходите. Той иска да спести 5,5 млрд. евро годишно, 3 млрд. долара само в производството на съдържание. Освен това съкращава около 7000 работни места, което представлява почти четири процента от работната сила.

Последна актуализация: 11:19 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 20
khao
преди 11 месеца
а преди 5 дена имаше статия как са каширали яко от междузвездни .... журналистика, как ви дойде, само да има нещо за да мое да се караме по форумите под статиите които никой не чете, щото не стават за чеппп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
0pk
преди 11 месеца
Ако черната русалка беше и трансгендър, сигурно нямаше да имат чак такива проблеми... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още