IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърът на Disney, който печелеше по 119 505 долара на ден 

Джеф Морел е получил над 8 млн. долара за по-малко от четири месеца работа през 2022 г.

12:13 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Business Wire/Walt Disney
Снимка: Business Wire/Walt Disney

Дори по стандартите на шоубизнеса бившият мениджър на Walt Disney Co. Джеф Морел е получил огромна заплата за краткия си престой в Холивуд.

Морел започна работа в Disney на 24 януари 2022 г. като главен директор по корпоративните въпроси на компанията. Той напусна по-малко от четири месеца по-късно след „взрив“ на публичните отношения, който доведе до протести на служителите и изправи компанията и тогавашния главен изпълнителен директор Боб Чапек срещу губернатора на Флорида Рон ДеСантис, пише Тhe Wall Street Journal. 

За тези 70 работни дни Морел е получил общо възнаграждение в размер на 8 365 403 долара - или около 119 505 долара на ден, показват изчисленията, направени въз основа на документи до регулаторите, които Disney е подала във вторник. 

Когато се вземат предвид плащанията, свързани със споразумението за прекратяване на договора му, тази сума на ден нараства до 176 746 долара.

Disney също така e платила на Морел около 500 хил. долара, за да премести семейството си от Лондон в Лос Анджелис, и още 500 хил. долара, за да се изнесе, когато е загубил работата си. След това, след като напуска компанията, концернът купува къщата в Южна Калифорния на стойност 4,5 млн. долара, която Морел е закупил, показва документацията на Disney. 

Разкриването на заплатата на Морел се случва в момент, в който Disney е изправена пред нови критики за възнагражденията на ръководството си, които инвеститорът активист Нелсън Пелц определи като „прекалено високи". Бързото напускане на Морел последва седмици на сътресения за Чапек, който в крайна сметка така и не се възстанови от последиците и беше уволнен през ноември.

Цената на тези управленски неволи бе подчертана в подадената във вторник декларация, докато Пелц продължава да настоява за място в управителния съвет и за промени в начина на работа на компанията. 

Като ръководител на отдела за комуникации и връзки с правителствата Морел беше външен човек, привлечен в Disney, след като дълги години беше работил в Пентагона и в глобалната енергийна компания BP PLC.

Той е нает на основна заплата от 489 500 долара и получава бонус от 2,75 млн. долара при постъпването си, за да замени компенсацията, която е оставил в BP. Наградите чрез акции, опциите и другите компенсации ще добавят около 5,1 млн. долара към възнаграждението му за фискалната 2022 г. Реализираната стойност на заплатите му за фискалната 2022 г. се очаква да бъде с около 2 млн. долара по-малка поради това, че някои плащания, базирани на резултати, няма да се добавят предвид съкратената му заетост, казва източник от компанията.  

Скоро след като започнаха съвместна работа, Морел и Чапек се оказаха въвлечени в полемика около законопроекта за родителските права в образованието на Флорида, който забранява обучението по сексуална ориентация или полова идентичност за учениците от детската градина до трети клас. Морел и други се застъпваха за подход, който държи Disney настрана от политическата битка, като предпочитаха да не се намесват по наболели въпроси, както правеше неговият предшественик Робърт Айгър.

Решението за ненамеса, а след това и обявяването срещу законопроекта застраши служителите на Disney и превърна компанията в любима мишена на ДеСантис. Disney, която през последните няколко години се бе ориентирала в поляризираната политика, без да се намесва, изведнъж осъзна, че тази репутация е накърнена както сред прогресивните групи, така и сред консерваторите.

По време на краткия си престой в компанията Морел привлече вниманието на служителите с други свои предполагаеми грешки, като например когато случайно съобщи в Twitter тайната дата на откриването на новия атракцион в Disney World, наречен Guardians of the Galaxy. 

Морел заяви, че напуска Disney на 29 април. 

„След три месеца на тази нова позиция ми стана ясно, че по редица причини тя не е подходяща", каза той тогава.

Морел може да получи и допълнителни 4 006 849 долара като част от споразумението за прекратяване на договора си от компанията. То включва около 2,5 млн. долара от оставащата основна заплата по договора му и 1,5 млн. долара целеви бонус за фискалната 2022 г.

Disney е закупила жилището на Морел в Южна Калифорния, се казва в документацията. Компанията заяви още, че това е стандартна практика при „преместване при уникални обстоятелства" и че трета страна продавач е купила къщата за същата сума, която е платил Морел. 

Публичните регистри показват, че през април 2022 г. Морел е похарчил 4,5 млн. щатски долара за калифорнийска къща в град Пасадена.

В документацията на Disney се отбелязва също, че е предоставила на Морел 527 438 долара за преместване на семейството му от Лондон в Лос Анджелис. Това е няколко пъти повече от сумата, изплатена на други мениджъри на Disney, които са се преместили през 2022 г. 

На други двама високопоставени ръководители са изплатени разходи за преместване през 2022 г.: главният директор по човешките ресурси Пол Ричардсън, който е получил 125 021 долара, и главният съветник Орасио Гутиерес, който е получил 81 246 долара.

След това Disney изплаща на Морел допълнителни 506 310 долара на 25 юни - около два месеца след като той обяви, че напуска компанията – „за да се отчетат неговите уникални обстоятелства", които включват преместването му извън района на Лос Анджелис. 

Споразумението „ще смекчи по-нататъшните сътресения в компанията", допълва концернът.

След ситуацията във Флорида Чапек така и не си възвърна подкрепата на някои членове на борда на директорите на Disney и през ноември беше уволнен. През 2022 г. той е спечелил общо 24 млн. долара. Като част от прекратяването на договора му се полагат около 6,5 млн. долара оставаща основна заплата от почти тригодишния му договор и целеви бонус от 1 млн. долара за фискалната 2023 г., се казва в документацията.

Морел се е върнал във Вашингтон, окръг Колумбия. По-рано този месец консултантската фирма Teneo Holdings LLC съобщи, че той се присъединява към нея като президент по глобалната стратегия и комуникации - новосъздадена длъжност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още