IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney влиза в битка с инвеститора активист Нелсън Пелц

Милиардерът се бори за място в борда на директорите на развлекателния гигант

14:59 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Развлекателната компания Walt Disney и милиардерът Нелсън Пелц влизат в тежка битка, след като домът на Мики Маус отказа на изтъкнатия активист инвеститор място в борда си, съобщава Ройтерс.

Пелц, който е съосновател на Trian Fund Management, е поискал да се присъедини към борда на Disney, след като критикува компанията за неправилно планиране на наследяване на управлението, заплащането на твърде висока сума за 21st Century Fox и предоставянето на твърде голям пакет заплащане и бонуси за главния си изпълнителен директор.

Disney е „компания в криза“, чиито акции се сринаха с 39% през последните 52 седмици и се търгуват на 8-годишно дъно, каза компанията на Пелц в презентация в сряда. Тв призова компанията да намали разходите и да излезе на печалба от стрийминг бизнеса си Disney+, който губи пари, докато се разширява.

Много от проблемите на Disney са „самонанесени и трябва да бъдат решени“, пише Trian, изисквайки отчетност за това колко капитал е бил похарчен и възстановяване на дивидента за фискалната 2025 г.

Пелц не представя подробен план за постигането на тези цели в момент, в който главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър вече се бори с много от проблемите на компанията. Източници, запознати с Disney, казват, че Пелц само е отправил критики, без да предлага възможни решения.

Очаква се битка в заседателната зала на борда да изправи Пелц – активист, уважаван най-вече заради работата си в компании за потребителски стоки – срещу Айгър, който е изключително популярен в Холивуд от години.

Пелц казва, че не иска да заменя Айгър.

Инвеститорът като цяло се представя като партньор на управлението и това е само четвъртата подобна битка в историята на Trian. Ако двете страни не се споразумеят предварително, инвеститорите ще гласуват по-късно тази година за това дали Пелц да получи място в борда на Disney.

Disney, която върна Айгър обратно през ноември, след като се беше пенсионирал, дава на Пелц достъп до борда и управлението през последните месеци. Компанията обаче блокира искането му за място в борда отчасти заради липсата му на експертиза в медиите и технологиите, казват запознати източници.

Айгър обеща да се фокусира върху намаляване на разходите и рентабилността в развлекателния гигант с интереси, вариращи от стрийминг и тематични паркове до филмови студия и телевизия. Disney заяви, че очаква стрийминг бизнесът ѝ да излезе на нулата до 2024 г.

Айгър, който беше главен изпълнителен директор на Disney от 2005 до 2020 г., се съгласи да остане начело за още две години, докато компания търси постоянен ръководител.

Trian, която притежава 9,4 млн. акции на Disney, оценявани на около 900 млн. долара – около 0,5% дял, планира да подаде документи в Комисията за ценните книжа и борсите (SEC) в четвъртък, номинирайки Пелц за кандидат за директор в борда.

Компанията, която преди е искала промени включително в Unilever, P&G и Mondelez, каза, че възвръщаемостта на компаниите, при които Пелц е бил в борда, се е представяла по-добре от индекс S&P 500 по време на мандата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още