IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney освободи Боб Чапек, Робърт Айгър се връща като главен изпълнителен директор

Преговорите между Айгър и Борда на директорите за завръщането му като главен изпълнителен директор са започнали едва през последните дни

09:25 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Боб Айгър. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Боб Айгър. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В неделя вечерта Бордът на директорите на Walt Disney Co. замени главния изпълнителен директор Боб Чапек с Робърт Айгър, бившия председател и главен изпълнителен директор на компанията, който я напусна в края на миналата година, става ясно от съобщение на компанията.

„Бордът на директорите стигна до заключението, че тъй като Disney навлиза във все по-сложен период на трансформация на индустрията, Боб Айгър е в уникална позиция да води компанията през този ключов период", се казва в изявлението на Сюзън Арнолд, председател на Борда на директорите на Disney.

„Благодарим на Боб Чапек за неговата служба на Disney през дългата му кариера, включително за това, че преведе компанията през безпрецедентните предизвикателства на пандемията", добави тя.

Изненадващата промяна се случва в бурен момент за Disney, коментира и The Wall Street Journal. 

Този месец компанията отчете по-слаби от очакваното финансови резултати за четвъртото тримесечие, което унищожи инерцията, натрупана през силната година, когато бяха генерирани рекордни приходи и печалбa в множество подразделения, особено в това, което включва тематичните паркове. Бизнесът на Disney с тематичните паркове се възстанови силно, след като пандемията от коронавирус затвори обектите му по целия свят, но подразделението продължава да субсидира нарастващите загуби в бизнеса със стрийминг видео.

Чапек неведнъж е заявявал, че очаква стрийминг бизнесът да бъде на печалба до септември 2024 г. През последното тримесечие обаче той загуби 1,47 млрд. долара, което е повече от два пъти над загубата през предходната година.

Компанията също така предупреди, че целта ѝ за рентабилност ще бъде постигната само ако няма значителен икономически спад, добавяйки за първи път такова предупреждение. Акциите на Disney се обезцениха с 13% в деня след отчета и са се понижили с повече от 41% досега през тази година.

През тази година Disney е подложена и на натиск от множество активистки хедж-фондове. По-рано този месец Trian Fund Management LP купи акции на Disney на стойност над 800 млн. долара в дните след неубедителния отчет на компанията за четвъртото фискално тримесечие. Делът - под прага от 5% за оповестяване - не е толкова голям, колкото Trian би искал да бъде, и вероятно ще нарасне в зависимост от пазарните условия, поясняват от фонда.

Активисткият фонд, основан от Нелсън Пелц, Ед Гардън и Питър Мей, иска да получи място в борда на Disney, тъй като настоява развлекателният гигант да направи оперативни подобрения и да намали разходите, твърдят запознати. Trian е проучвал бизнеса от дълго време, допълват те. 

Мнението на фонда е, че Айгър не трябва да се връща към контрола на компанията, казват източници

Интересът на Trian се случва, след като през август инвеститорът активист Third Point LLC на Дан Льоб заяви, че е придобил дял от акциите на Disney, след като е ликвидирал позицията си по-рано тази година. Льоб изпрати писмо до Чапек, в което поиска сериозни промени в бизнеса. Той призова Disney да отдели ESPN, да обнови Борда на директорите и да намали разходите, въпреки че месец по-късно оттегли искането си за промяна на контрола върху спортния канал.

В отговор на предложенията на Льоб компанията назначи Каролин Еверсън, ветеран в областта на цифровата реклама, в своя Борд и сключи „мир“ с Third Point.

В имейл до служителите в неделя вечерта Айгър заяви, че се връща в компанията.

„С невероятно чувство на благодарност и скромност - и, трябва да призная, с известно изумление - Ви пиша тази вечер с новината, че се връщам в Walt Disney Company като главен изпълнителен директор", пише той в имейла. 

Няколко висши мениджъри на Disney за първи път са научили новината, след като са прочели неделния му имейл, докато някои от тях са били заедно на концерта на Елтън Джон на стадион "Доджър" в Лос Анджелис, който беше предаван на живо по водещата стрийминг услуга на Disney - Disney+, твърдят запознати.

Очакваше се Чапек също да присъства на събитието и компанията беше планирала той да представи сър Елтън Джон от сцената преди концерта. Други служители на Disney казват, че са били озадачени от неделния имейл на Айгър и веднага са започнали да се питат дали съобщението до служителите е истинско, или е дошло от хакнат имейл акаунт.

Преговорите между Айгър и Борда на директорите за завръщането му като главен изпълнителен директор са започнали едва през последните дни, твърди човек, запознат с разговорите. През последната година Айгър поне два пъти е заявявал публично, че не се интересува от завръщане в Disney. През последните месеци той се е съсредоточил върху инвестирането в стартиращи предприятия и консултирането им, особено в технологичната индустрия.

Към изненадата се прибави и фактът, че през лятото договорът на Чапек, който изпълнява длъжността главен изпълнителен директор от февруари 2020 г., бе подновен до края на 2024 г. По това време Арнолд, председател на борда, заяви, че макар компанията да е била „подложена на тежък удар от пандемията", Чапек „не само е устоял на бурята, но и е излязъл от нея в силна позиция“. 

Някои наблюдатели заявиха, че смяната на ръководството може да е от полза за акциите на компанията.

„На Айгър ще се гледа като на катализатор за подобряване на аспектите на съдържанието на Disney и очакваме по-големи потенциални стратегически промени около дългосрочната форма на" стрийминг бизнеса, пише анализаторът на Wells Fargo Стивън Кахал в бележка до клиентите.

Въпреки единодушния вот на доверие от страна на борда на директорите по-рано тази година мандатът на Чапек през последната година беше внимателно наблюдаван и обект на спекулации, особено след шумния сблъсък по-рано тази година с републиканеца губернатор на Флорида Рон ДеСантис. Disney, в която работят над 70 000 души във Флорида, зае публична позиция срещу законопроекта за родителските права в образованието - законодателен акт, който ограничава обучението в клас по въпросите на сексуалната идентичност и пола в началните училища.

Впоследствие ДеСантис подписа законопроект, с който се прекратява действието на специален данъчен район, който позволява на Disney да управлява самостоятелно земята, на която се намират тематичните му паркове, хотели и курорти в района на Орландо.

Още по-неудобни бяха отношенията на Чапек със 71-годишния Айгър. 62-годишният Чапек се възмущаваше от това, което определяше като намеса на Айгър в дискусиите с борда на директорите на Disney относно стратегическите решения, както и от многобройните интервюта, които Айгър даде, след като Чапек пое поста на главен изпълнителен директор, в които Айгър се описваше като човек, изиграл ключова роля в подпомагането на компанията да се справи с пандемията, твърдят хора, запознати с отношенията между двамата мъже.

Тази неловкост попадна в центъра на вниманието през март по време на разговора на Чапек с губернатора на Флорида. Според настоящи и бивши служители, ръководителите се оплакват, че Чапек не е имал умело отношение и не е усещал чувствата на служителите, както Айгър по време на управлението на компанията.

Последният например не се е притеснявал да заема прогресивни политически позиции по въпроси като абортите и правото на глас, докато Чапек заяви, че се е колебаел дали да се намеси в законопроекта за образованието във Флорида, защото не е смятал, че компанията трябва да се намесва в щатската политика.

По-късно Чапек признава, че е сгрешил и е преценил погрешно какво е важно за служителите на Disney, особено за тези, които принадлежат към ЛГБТ общността (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). В писмо до служителите на концерна той заяви, че не е успял да бъде „по-силен съюзник" на служителите и се извини, че ги е разочаровал.

Айгър беше главен изпълнителен директор на Disney между 2005 и 2020 г., след което се оттегли, за да поеме позицията на изпълнителен председател и да помогне за управлението на „творческия конвейер“ на компанията. По време на 15-годишния си мандат като главен изпълнителен директор той ръководи поредица от придобивания, които превърнаха развлекателния гигант в холивудска сила, включително закупуването на Pixar Animation Studios, продуцентската къща на „Междузвездни войни" Lucasfilm Ltd., Marvel Entertainment и гигантска кошница от развлекателни активи, закупени от 21st Century Fox Inc.

Още технологични новини вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още