IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney съкращава 7000 служители в опит да спести 5,5 млрд. долара

Новоназначеният главен изпълнителен директор Робърт Айгър представи плана си за реорганизация на медийния гигант

08:06 | 09.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Боб Айгър. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Боб Айгър. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Walt Disney Co. Боб Айгър обяви плановете си за драматично преструктуриране на най-голямата развлекателна компания в света, включително съкращаване на 7000 работни места и намаляване на разходите с 5,5 млрд. долара, предава Bloomberg. 

Икономиите включват планове за съкращаване на 3 млрд. долара от бюджета за филми и телевизионни предавания, а останалите - в области, несвързани със съдържанието. Около 1 млрд. долара от икономиите вече са в ход, заяви Айгър в сряда по време на конферентен разговор с инвеститорите.

Като част от промяната главният изпълнителен директор на Disney обяви също, че компанията ще бъде реорганизирана в три подразделения: развлекателно подразделение, което включва основните телевизионни, филмови и стрийминг дейности; спортните мрежи ESPN; и подразделение за тематични паркове, което включва круизни кораби и потребителски продукти.

Според мениджъра теорганизацията има за цел да подобри маржовете на печалбата. Тяпредставлява третата му голяма трансформация на бизнеса след усилията за укрепване на филмовите франчайзи чрез придобивания и развитието на онлайн бизнеса. 

Айгър, който се върна начело на компанията през ноември, след като наследникът му Боб Чапек беше уволнен, е подложен на натиск да подобри резултатите. Инвеститорът активист Нелсън Пелц иска да получи място в борда на годишното събрание на 3 април, като отчасти твърди, че акциите на Disney не са се представили добре и компанията се нуждае от по-добър контрол на разходите.

Акциите на Disney поскъпнаха в следборсовата търговия след съобщението и отчета на компанията, показал по-високи от очакваното тримесечни приходи и печалба, водени от подразделението за тематични паркове.

По време на конферентния разговор с анализатори Disney заяви, че не планира да отделя ESPN - възможност, която според Айгър е била проучена, но отхвърлена в негово отсъствие. В областта на развлеченията Disney ще се стреми да намали разходите за филми и телевизионни предавания, които според Айгър са станали „изключително скъпи" през последните години поради конкуренцията. 

В крайна сметка Disney ще предлага мрежата ESPN като „а ла карт опция онлайн“, но няма непосредствени планове за това.

Айгър също така заяви, че усърдието на Disney да увеличи абонаментите за стрийминг в момент, когато Wall Street възнаграждава ръста на броя на потребителите повече от рентабилността, е довело до неустойчиви ценови промоции, които компанията няма да прилага толкова често. През последните месеци инвеститорите се съсредоточиха повече върху потенциалната рентабилност на огромните инвестиции на медийната индустрия в онлайн филми и телевизионни предавания. 

„Ще продължим да търсим абонати, но ще бъдем по-предпазливи в начина, по който го правим", каза главният изпълнителен директор.

Големите загуби в стрийминга допринесоха за отстраняването на Чапек в края на миналата година и завръщането на Айгър, който ръководеше компанията от 2005 до 2020 г. Базираният в Бърбанк, Калифорния, развлекателен гигант се стреми да постигне рентабилност в стрийминга през следващата година и да отблъсне Пелц, който държи дял на стойност около 1 млрд. долара. 

Айгър косвено отговори на някои от опасенията на инвеститора: В допълнение към намаляването на разходите той заяви, че Бордът на директорите ще обмисли възстановяването на дивидента на компанията по-късно тази година - нещо, за което инвеститорът активист също бе сигнализирал. 

„Айгър е правилният човек, който трябва да направи това, а Пелц критикува грешния човек", казва Рос Гербер, главен изпълнителен директор на фирмата за управление на активи Gerber Kawasaki, в интервю за Bloomberg. Акциите на Disney поскъпнаха в следборсовата сесия. Графика: Bloomberg Акциите на Disney поскъпнаха в следборсовата сесия. Графика: Bloomberg

Компанията на Пелц, Trian Partners, приветства стъпките на Disney, представяйки ги като резултат от неотдавнашната кампания на инвеститора. „Радваме се, че Disney се вслушва", казва говорител в изявление, изпратено по електронната поща. 

Айгър също така заяви, че Disney има възможност да генерира продажби от създаването на програми за конкуренти, потвърждавайки материал на Bloomberg от по-рано този месец, че компанията обмисля да лицензира повече филми и телевизионни сериали, след като години наред държеше по-голямата част от заглавията ексклузивни за собствените си услуги. 

По-рано в сряда Disney обяви оптимистични финансови резултати, водени от силни данни в тематичните си паркове. 

Развлекателната компания съобщи, че печалбата за периода, приключил на 31 декември, възлиза на 99 цента на акция, което е над средната оценка на анализаторите за 74 цента. Приходите са нараснали със 7,8% до 23,5 млрд. долара, което е малко над прогнозите. 

Абонатите на стрийминг бизнеса Disney+ са намалели с 1% през тримесечието до 161,8 млн. души, което е първият подобен спад - на фона на отмяната на услугата Hotstar в Индия, след като Disney загуби правата за стрийминг на крикет там.

Загубите в стрийминг бизнеса се увеличават повече от два пъти до 1,05 млрд. долара спрямо предходната година, но това е по-добро представяне от прогнозите на ръководството отпреди три месеца. 

„Работата, която вършим, за да променим облика на нашата компания около креативността, като същевременно намалим разходите, ще доведе до устойчив растеж и рентабилност на нашия стрийминг бизнес, ще ни позиционира по-добре, за да се справим с бъдещите смущения и глобалните икономически предизвикателства, и ще донесе стойност за нашите акционери", казва Айгър в изявление. 

Парковете на Disney продължават да блестят, като приходите в това подразделение се увеличават с 21% до 8,74 млрд. долара, а печалбата - с 25% до 3,05 млрд. долара. Резултатите включват продажби и печалби от потребителски продукти, които не са претърпели съществени промени. Disneyland в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Disneyland в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Компанията планира да добави преживяване „Аватар" в своя парк Disneyland в Южна Калифорния.

Приходите от традиционния бизнес на Disney в областта на телевизионното излъчване и кабелната телевизия, като например ESPN, се свиват с 5% до 7,29 млрд. долара, а оперативната печалба се свива с 16% до 1,26 млрд. долара, засегната от слабостта извън САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 изобщо не са свършили, ... да виждаш някаква промяна в начина на мислене или управление? ще има година-две пауза и после глей кво става... требе да се гони растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
В България и Европа като цяло ,тези процеси ще са реалност до около 6 месеца грубо като период.Нека всички хора се подготвят добре.Който има дългове ,да съкращава каквото може и ако може.Лесните времена свършиха,евтините пари също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още